Treceți la conținutul principal

Fițe de mămică modernă. Grădinița Waldorf sau Montessori?

Grădinița Waldorf sau Montessori

Gradinița de stat – doar pentru cunoscători

Copilul crește, iar părinții trebuie să se întoarcă la serviciu. Un copil nu se crește doar cu bune intenții. Doar că locurile la grădiniță sunt insuficiente. Și ce face omul cu cetățenie și etnie română? Păi, mai întâi încearcă cu flori, poate se eliberează un loc exact când se îndreaptă el cu floarea către "doamna". Așa cu încetinitorul, cu petalele în vânt, ca în filmele americane. Doar că doamna îi rupe filmul scurt și îl întreabă „cât ai la tine?”.

Cu inima frântă, se întoarce încet acasă, călcând în picioare floarea de câteva ori, pășind repetitiv înainte și înapoi.

Lipsit de alternative din partea statului la care a cotizat ani de-a rândul, din salariul lui așa mediu pe economie și brut cum este el, nu are de ales. Ar putea să dea și el la „doamna” un plic, așa cum au făcut mulți alții înaintea lui. Dar nu, el nu face așa ceva.

E hotărât, își va da copilul la o grădiniță Waldorf sau Montessori. Că a citit el pe net că dezvoltarea, că capacitatea copilului, că cunoștințele diversificate, că cursurile personalizate, că cazarea, că condițiile. Este exact ce are el nevoie!

Cât poate să coste? Nu contează, că salariul lui este și mediu și brut. Și vrea și el să-și crească copilul holistic și cognitiv, căci îi place cum sună.

Dar pentru că românul știe că informația înseamnă putere, mai întâi se informează, evident. Are Google, are Facebook, seara-i liber, așa că se pune pe informaț.

Asemănări între grădinițele Waldorf și Montessori

Accent pe dezvoltarea integrală. Adică partea aceea care l-a impresionat pe el, cu cognitivul, socialul, emoționalul și fizicul. Adică exact așa cum se dezvoltau copiii pe timpul nostru (ehehe, ce vremuri 😊), când se jucau pe-afara cu cheia la gât și interacționau între ei. Era și mediu social (pe atunci nu îi zicea așa, îi zicea doar „copiii”), era și mediu emoțional și fizic, că doar se jucau unii cu alții. Și era și mediu cognitiv, că mai și învățau câte ceva din experiențele personale.

Respect pentru individualitate. Păi asta nu ar trebui să fie în orice mediu? La grădiniță, fie că e de stat sau privată, în școli, în instituțiile publice, în familie?

Folosirea materialelor naturale. Care sunt acelea, nu se precizează. Probabil sunt aceleași încă de la făcerea lumii. Lemn, piatră, metale, frunze, flori, scame, viețuitoare, și ce-o mai fi.

Diferențe între grădinițele Waldorf și Montessori

Filosofie și abordare pedagogică:

Educația Waldorf se bazează pe filosofia antroposofică a lui Rudolf Steiner și pune un accent deosebit pe creativitate, artă și dezvoltarea spirituală a copilului. Caută omul nostru pe internet ce înseamnă „antroposofic”, așa cum fac și eu în timp ce scriu acest articol.
„Antroposofia” este o concepție despre om și lume fundamentată de Rudolf Steiner, care își propune să ofere cunoștințe despre lumea spirituală obținuteprin cercetare spiritual-științifică. 

Educația Montessori, pe de altă parte, dezvoltată de Maria Montessori, pune un accent deosebit pe autodisciplină, libertatea alegerii și autoeducație. Adică tot un Waldorf, doar fără spiritualitate.

Rolul educatorului:

Educatorii Waldorf au sarcina de a ghida copiii în cadrul activităților lor, iar pe de altă parte, educatorii Montessori acționează ca observatori și facilitatori. Adică Waldorf ghidează fără să observe mai întâi, și Montessori observă fără să ghideze? Complicat.

Organizarea spațiului și a timpului:

În grădinița Waldorf se acordă o atenție deosebită designului spațiului, iar în cea Montessori, spațiul este organizat astfel încât copiii să poată alege materialele în mod independent. Adică sunt la fel, nu?! Sau Montessori nu acordă atenție designului spațiului, adică "e" hârtii pe jos și e igrasie pe perete? Nu zice nimic pe internet.

Taxele de grădiniță

5.000 de euro pe an!!! Mai exact 4.950 de euro, asta fără să cumpere flautul diatonic (?) de 125 de lei. Și cum în România sunt 3 luni de vacanță de vară, și încă vreo 3 adunate din vacanța de iarnă, vacanța de primăvară, din zile libere de 1 Mai, de 1 Decembrie, de pomenirea morților, de zilele orașului, de străzi blocate de zăpadă, sau orașe blocate de caniculă, mai rămân 6 luni.

Deci 833 de euro pe lună!!! Mai mult decât câștigă el, așa mediu și brut, după cum am menționat mai sus.

Deznodământ

Fiecare copil merită un mediu în care să se dezvolte integral, într-un cadru natural departe de deșeuri mai mult sau mai puțin reciclabile, departe de ecrane și poluare. Un mediu în care fiecare are individualitatea lui, și în care contribuția lui personală, unică, este valorizată. Un mediu în care să se pună accentul atât pe latura spirituală cât și pe cea practică. Un loc în care cineva să se uite la el, și să îl sfătuiască cu blândețe.

Omul nostru are o revelație. Păi asta e la bunici la țară! Descrierea se potrivește perfect! Doar că e fără 833 de euro pe lună, și fără flautul vieții. Copilul lui va merge la bunici. Și va fi cu siguranță mai fericit decât în grădinițile de stat, și mai teafăr la cap și zdravăn la corp decât cei din grădinițile private.

copii la tara

Disclaimer: Acest articol este un pamflet, și trebuie tratat ca atare. 😊 Eventuale asemănări cu lumea reală sunt pur întâmplătoare. Sau? ... .. ...


Te-ar putea interesa si:

Nu mai asculta sfatul altora

Cum faci bani de acasa garanta, cand ai copii

Prosti da' multi. Din ce in ce mai multi

Cutremur, explozii solare, cyber attack! Cum te pregătești de o catastrofă naturală 

Copiii cu cine votează?

Abuzurile împotriva copiilor, radiografia unui stat eșuat


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul