Explodează soarele, oameni buni!
Astăzi a avut loc cea mai mare explozie solară din ultimii 10 ani și cea mai mare explozie solară din ciclul solar curent. La fel de adevărat este și faptul că astfel de explozii solare au loc în permanență. Asta face soarele când se uită la noi să vadă cu ce ne preocupăm și cu cine votăm: îl mai pufnește câte o explozie, mai trage un vânt solar, mai o auroră boreală. Așa este el.
Cum îți protejezi familia?
Dar dacă vine o explozie solară cu adevărat puternică? Tu cum te pregătești? Ce trebuie să faci? Trebuie să-ți cumperi apă și produse neperisabile? Și lumânări? Recipiente cu gaz? Lanternă? Aparat de radio cu baterii? Trebuia să înveți tehnici de auto-apărare? Tehnici de supraviețuire? Cum îți protejezi copiii?
N-are cum! Că doar dacă venea, zicea la televizor!
Același televizor care spunea, de exemplu, că aurora boreală din noiembrie anul acesta (2023) de culoare roșie, neobișnuită pentru o auroră boreală, a mai avut loc acum 10 ani.
Doar că dacă te informezi puțin, observi că aurora boreală din noiembrie 2023 a fost într-adevăr roșie, în timp ce cea din 2014 a avut și niște nuanțe de roșu. E o diferență. Adică e o diferență pentru cel ce se informează.
Imagini cu aurora boreală din 6 noiembrie 2023
Imagini cu aurora boreală din 28 februarie 2014
Adică a mai fost exact la fel, doar că altfel 😏.
Și chiar dacă vine, nu se întâmplă nimic
Că au mai fost explozii solare puternice. Au mai fost, nu?
Pai da, au mai fost. Una dintre cele mai puternice furtuni solare a fost în 1859 și a fost denumită superfurtuna solară sau efectul Carrington. Sistemele de telegraf din Europa și America de Nord au luat foc, hârtia folosită a luat foc, iar pilonii telegrafului aruncau scântei. Vezi mai multe aici.
Deci se poate întâmpla. Doar că acum telegraful a fost înlocuit de rețele de internet și de telefonie mobilă, de tehnologie, sisteme GPS și sateliți. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când vor ieși scântei din sateliți, din telefoanele noastre mobile și din televizoare. În zilele noastre, mulți nu găsesc nici drumul până la baie fără GPS. Doamne ajută!
Ne încăpățânăm să credem că nu ni se va întâmpla nouă. Că așa-i Românul, optimist.
Cum te pregătești de o catastrofă naturală?
Există nenumărate sfaturi pe internet. De la: „Pune mâna și sapa un buncăr!”, până la „costum de supraviețuire cu LED-uri, de la LIDL”. De la coif din folie de aluminiu, până la rugăciuni și pocăință. Există atât de multă informație, încât nici nu știi de unde să începi. În plus, nici nu știi când vine catastrofa, prin urmare nu știi nici dacă ai timp să te pregătești.
Ți-ai sapa și tu un buncăr. Dar parcă îți este rușine cumva să ieși în fața blocului să-ți sapi unul. Tu cu copiii, transpirați și murdari de pământ, cu lopetile într-o mână, cu coiful de aluminiu în cealaltă mână și cu telefonul mobil alături, cu un playlist de grup coral bărbătesc al bisericii de ziua a-12a cântând „Am fost salvat”.
Cum te protejezi și cum îți protejezi familia?
Nu cumpărând provizii, ustensile, unelte, generatoare de curent electric și, în mod evident, nu săpând pe teren public sau în spațiile comune din condominiu. Un radio cu baterii nu strică totuși. Dacă nu vine catastrofa, îl iei cu tine la vară, la cules de vișine.
Poți face doar un singur lucru. Oprește-te din ceea ce faci, acordă-ți timp și gândește-te ce contează cu adevărat pentru tine. Gândește-te că și cum mai ai o săptămână până ce neprevăzutul se va produce.
Strânge-ți copiii în brațe cât mai des, scoate-i la o pizza, fă-le clătite, gogoși sau prăjituri. Râzi mai mult și fă-ți mai puține griji. Pune muzică, dansează. Sărută-ți soția sau soțul, după caz. Uitați-vă la un film bun. Uită mai mult și iartă atât cât poți. Dă-ți voie să fii tu.
Și spune-le celor dragi ție cât îi iubești. Iar celor care te-au dezamăgit, spune-le că ai nevoie de o pauză de la interacțiunea cu ei, temporară, până la catastrofă.
Nu renunța însă la serviciu și nu vinde tot pentru a pleca într-o călătorie în jurul lumii. Dacă nu mai vine catastrofa? 😁
Și refă-ți stocurile de hârtie igienică, dacă ai învățat vreo ceva în cei doi ani de psihoza colectivă. Omul poate trăi fără mâncare 40—45 de zile și fără apă 3-5 zile. Din lipsa de hârtie igienică nu se moare, însă nici nu se trăiește bine.
Hai, vă las, mă pregătesc de catastrofe 😐
Te-ar putea interesa si:
Gradinita Waldorf sau Montessori?
Cum faci bani de acasa garanta, cand ai copii
Prosti da' multi. Din ce in ce mai multi
Abuzurile împotriva copiilor, radiografia unui stat eșuat
Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.