Treceți la conținutul principal

Cutremur, explozii solare, cyber attack! Cum te pregătești de o catastrofă naturală în familie

Cutremur, explozii solare, cyber attack! Cum te pregătești de o catastrofă naturală

Explodează soarele, oameni buni! 

Astăzi a avut loc cea mai mare explozie solară din ultimii 10 ani și cea mai mare explozie solară din ciclul solar curent. La fel de adevărat este și faptul că astfel de explozii solare au loc în permanență. Asta face soarele când se uită la noi să vadă cu ce ne preocupăm și cu cine votăm: îl mai pufnește câte o explozie, mai trage un vânt solar, mai o auroră boreală. Așa este el. 

Cum îți protejezi familia? 

Dar dacă vine o explozie solară cu adevărat puternică? Tu cum te pregătești? Ce trebuie să faci? Trebuie să-ți cumperi apă și produse neperisabile? Și lumânări? Recipiente cu gaz? Lanternă? Aparat de radio cu baterii? Trebuia să înveți tehnici de auto-apărare? Tehnici de supraviețuire? Cum îți protejezi copiii? 

N-are cum! Că doar dacă venea, zicea la televizor! 

Același televizor care spunea, de exemplu, că aurora boreală din noiembrie anul acesta (2023) de culoare roșie, neobișnuită pentru o auroră boreală, a mai avut loc acum 10 ani. 

aurora boreală din noiembrie

Doar că dacă te informezi puțin, observi că aurora boreală din noiembrie 2023 a fost într-adevăr roșie, în timp ce cea din 2014 a avut și niște nuanțe de roșu. E o diferență. Adică e o diferență pentru cel ce se informează. 

Imagini cu aurora boreală din 6 noiembrie 2023 

Imagini cu aurora boreală din 28 februarie 2014 

Adică a mai fost exact la fel, doar că altfel 😏. 

Și chiar dacă vine, nu se întâmplă nimic 

Că au mai fost explozii solare puternice. Au mai fost, nu? 

Pai da, au mai fost. Una dintre cele mai puternice furtuni solare a fost în 1859 și a fost denumită superfurtuna solară sau efectul Carrington. Sistemele de telegraf din Europa și America de Nord au luat foc, hârtia folosită a luat foc, iar pilonii telegrafului aruncau scântei. Vezi mai multe aici.

Deci se poate întâmpla. Doar că acum telegraful a fost înlocuit de rețele de internet și de telefonie mobilă, de tehnologie, sisteme GPS și sateliți. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla când vor ieși scântei din sateliți, din telefoanele noastre mobile și din televizoare. În zilele noastre, mulți nu găsesc nici drumul până la baie fără GPS. Doamne ajută! 

Ne încăpățânăm să credem că nu ni se va întâmpla nouă. Că așa-i Românul, optimist. 

Cum te pregătești de o catastrofă naturală? 

Există nenumărate sfaturi pe internet. De la: „Pune mâna și sapa un buncăr!”, până la „costum de supraviețuire cu LED-uri, de la LIDL”. De la coif din folie de aluminiu, până la rugăciuni și pocăință. Există atât de multă informație, încât nici nu știi de unde să începi. În plus, nici nu știi când vine catastrofa, prin urmare nu știi nici dacă ai timp să te pregătești. 

Ți-ai sapa și tu un buncăr. Dar parcă îți este rușine cumva să ieși în fața blocului să-ți sapi unul. Tu cu copiii, transpirați și murdari de pământ, cu lopetile într-o mână, cu coiful de aluminiu în cealaltă mână și cu telefonul mobil alături, cu un playlist de grup coral bărbătesc al bisericii de ziua a-12a cântând „Am fost salvat”. 

Cum te protejezi și cum îți protejezi familia? 

Nu cumpărând provizii, ustensile, unelte, generatoare de curent electric și, în mod evident, nu săpând pe teren public sau în spațiile comune din condominiu. Un radio cu baterii nu strică totuși. Dacă nu vine catastrofa, îl iei cu tine la vară, la cules de vișine. 

Poți face doar un singur lucru. Oprește-te din ceea ce faci, acordă-ți timp și gândește-te ce contează cu adevărat pentru tine. Gândește-te că și cum mai ai o săptămână până ce neprevăzutul se va produce.

Strânge-ți copiii în brațe cât mai des, scoate-i la o pizza, fă-le clătite, gogoși sau prăjituri. Râzi mai mult și fă-ți mai puține griji. Pune muzică, dansează. Sărută-ți soția sau soțul, după caz. Uitați-vă la un film bun. Uită mai mult și iartă atât cât poți. Dă-ți voie să fii tu. 

Și spune-le celor dragi ție cât îi iubești. Iar celor care te-au dezamăgit, spune-le că ai nevoie de o pauză de la interacțiunea cu ei, temporară, până la catastrofă. 

Nu renunța însă la serviciu și nu vinde tot pentru a pleca într-o călătorie în jurul lumii. Dacă nu mai vine catastrofa? 😁

Și refă-ți stocurile de hârtie igienică, dacă ai învățat vreo ceva în cei doi ani de psihoza colectivă. Omul poate trăi fără mâncare 40—45 de zile și fără apă 3-5 zile. Din lipsa de hârtie igienică nu se moare, însă nici nu se trăiește bine. 

Hai, vă las, mă pregătesc de catastrofe 😐


Te-ar putea interesa si:

Nu mai asculta sfatul altora

Gradinita Waldorf sau Montessori?

Cum faci bani de acasa garanta, cand ai copii

Prosti da' multi. Din ce in ce mai multi

Copiii cu cine votează?

Abuzurile împotriva copiilor, radiografia unui stat eșuat


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul