Când ai copii, banii nu sunt suficienți
Apariția copiilor nu trebuie să fie motiv de constrângeri financiare. Când ai copii nu ai timp de un serviciu cu normă întreagă, iar dacă te angajezi cu jumătate de normă, dai mai mult pe combustibil, haine și pachet decât câștigi. Pe de o parte te întrebi dacă se merită, pe de altă parte ai nevoie de bani.
În altă ordine de idei, sistemul de învățământ, sau poate societatea în ansamblul ei nu este corelată cu viața de parinte. Tu lucrezi opt ore, cel mic vine acasă după patru ore. Dacă îl lași pe stradă vine protecția copilului și ți-l ia, dacă pleci de la serviciu, te lasă angajatorul în stradă. Dacă îl dai la after-school, constați că plătești mai mult decât câștigi la serviciu. Ce e de făcut?
Împlinesc acuși 13 ani de când sunt tatic, și am împlinit deja 8 ani de când sunt tatic de 3 copii. Știu ce zic, și mai mult decât atât știu ce e de făcut.
Cum nu câștigi bani de acasă
Cu pacanelele nu merge, din simplul motiv că nu poți lucra de acasă. Cu pariuri sportive iar nu merge caci Romania nu se califica niciodată la nimic. Cu video chat nici atât, caci majoritatea dintre noi ne-am alimentat excesiv pe perioada izoletelor. Scheme piramidale am mai văzut, în care ajungi să cumperi produse de o valoare totală mai mare decât volumul vânzărilor. Te bucuri măcar că ai rămas cu un săpun ceva. Ar mai fi bursa de valori, însă nu știu ce bucățică de acțiune sau câte firimituri de Bitcoin pot să îți cumpăr cu restul de la aprozar. Cărți nu ai scris, cursurile online de cum să faci WC-ul să strălucească nu mai sunt solicitate, iar mătuși ca faimoasa Tamara nu are oricine.
Cum câștigi bani de acasă. Metode verificate
- Unul dintre părinți trebuie să lucreze. Dacă amândoi părinții stau pe ajutor social, singura speranță este creșterea bruscă și neprevăzută a alocației; și nu în fiecare an e an electoral.
- Renunță la vicii. E uimitor cum observăm o creștere nejustificată de preț cu 50% la lapte, devalizându-ne bugetul cu 50 de cenți, dar nu observăm sutele de euro care se duc pe vicii.
- Nu ai nevoie de grupuri de discuții, plătite. Înainte, pe vremea mea, discuțiile erau gratuite. Nu ai nevoie de o "femeie independentă", aparent o mare autoritate în domeniu, care să îți confirme că nu îți găsești liniștea.
- Joaca este gratuită. Ieșiți la plimbare, în natură, sau la biciclit. Sau faceți gogoși. Nu trebuie să mergeți la Disneyland de fiecare dată când se sărbătoresc 100 de ani de foamete în Zimbabwe, sau orice alt eveniment vital pentru familia voastră.
- Investiția în haine, aspect exterior sau amenajări interioare nu este investiție. Investiția se caracterizează prin posibilitatea de a obține un profit ulterior pe baza unei cheltuieli actuale. Dacă îți propui să vinzi hainele la supra-preț, sau să te vinzi pe tine, sau să îți vinzi casa de fiecare dată când ai schimbat tapetul, atunci se poate să fie o investiție.
- Shopping-ul nu este sport și nici activitate în aer liber. Unii au încercat să îl numească "mers la cumpărături", însă distanța de mers nu compensează efortul de cumpărături. Decât dacă mergi pe jos în orașul alăturat.
- Fă-ți calculele temeinic. Dacă lucrați amândoi și un salariu se duce pe jucării pentru copii, cumpărate dintr-un sentiment de vinovăție, ceva nu e în regulă.
- Dacă mergi în dormitor nu ai nevoie să ții lumina aprinsă în bucătărie. Știu, te grăbești, caci ești un părinte cu o mie de responsabilități. Dar dacă în drum spre mașină, cu copiii de mână și ghiozdanele în cealaltă mână, găsești o bancnotă de cinci euro pe jos, te oprești să o ridici, sau mergi mai departe? Sau curentul nu "e" bani?!
Avem deja opt modalități de a face bani de acasă, chiar și în mediul solicitant al vieții cu copii.
Și dacă aplicați cele de mai sus, iar la sfârșitul lunii nu observați nicio îmbunătățire, eu personal vă dau banii înapoi. Pe cuvânt.
Te-ar putea interesa si:
Gradinita Waldorf sau Montessori?
Prosti da' multi. Din ce in ce mai multi
Cutremur, explozii solare, cyber attack! Cum te pregătești de o catastrofă naturală
Abuzurile împotriva copiilor, radiografia unui stat eșuat
Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.