Treceți la conținutul principal

Crăciunul este despre "acasă". ("Elegie pentru părinți" - Corneliu Vadim Tudor)

 

Crăciunul este despre "acasă"

Am dat întâmplător peste o poezie a lui Corneliu Vadim Tudor, poezie pe care vă invit să o citiți, la finalul acestui articol. Poezie care m-a inspirat să scriu rândurile de mai jos. 

Ce este Crăciunul? 

Jumătate din populația României s-a stabilit „în afara”. Poate nu sunt jumătate, poate sunt mai mulți, poate mai puțini. Generații dezrădăcinate, bătrâni lăsați în urmă, oameni în floarea vârstei căutându-și locul și rostul, și copii, nepoții acelor bătrâni lăsați în urmă, care își formează o nouă perspectivă asupra a ce înseamnă „acasă”.

Crăciunul este o sărbătoare religioasă care marchează nașterea lui Iisus Hristos. Simplu si sec.

În Irlanda, oamenii aprind lumânări la ferestrele caselor, pentru a-i ghida, la modul simbolic, pe Iosif și pe Maria către un loc sigur de odihnă. Poate ar fi mai bine să-i invite în casă, prin rugăciune și fapte bune. Prea multe lumini, în și din toate direcțiile, nu ghidează pe nimeni, ci doar îi luminează rătăcirea, zic eu. 

craciun Irlanda

În Germania, se obișnuiește să se taie brazi pentru Crăciun încă din secolul al XVI-lea. Activitate care s-a intensificat în timpul marii crize economice mondiale (1929 – 1933), când germanii au început să taie copacii, chiar și din parcuri (asa cum s-a intamplat cu parcul central din Berlin), pentru încălzire de această dată. Un lucru e clar, germanii au tăiat copaci în draci, ceea ce e evident pe orice centimetru pătrat din Google Maps. Asta o fi Crăciunul? 

craciun Germania

În Anglia, se agață un mănunchi de vâsc deasupra ușii de la intrare, pentru a aduce noroc și pentru a alunga spiritele rele. Și sunt multe spirite rele acolo, vă zic eu sigur.

craciun Anglia

Crăciunul în diaspora 

Cum faci racituri din carne vidată în caserolă din supermarket? Cum faci tochitură din carne de porc ultraprocesată? Unde găsești șorici în supermarket? Cum faci turte în Ajun pe plită electrică sau cu inducție? Unde să mergi la colindat, fără ca poporul gazdă să sune la 112? Mai facem cârnați? Și dacă da, unde îi afumi, că vestul e deranjat de miros de est. 

Se aud parcă voci calde, cunoscute, care străbat granițele, sfidând parcă zona Schengen, întrebând stângaci prin magazine: „Haben Sie einen Tokituren, bitte?”, sau poate „Do you have some tokiture, please”, sau „Este-ce que vous aves de Tochiture, s’il vous plaît?”. Chiar și cunoscuta întrebare „Come si dice, aaaa, tochitura, per favore?”. 

Alergi prin magazine căutând lucruri care să te ajute să re creezi atmosfera de acasă. Mai imprumuți și ceva din obiceiurile locului, din inerție. Și te trezești un un brad împodobit cu îngerași greco-catolici, în timp ce pe masă se află bunătăți "tradiționale", precum somon, puding, foie gras, și câteva sarmale făcute în grabă și învelite în varză acră din supermarket cu oțet sau vin.

Alergi prin magazine căutând lucruri care să te ajute să re creezi atmosfera de acasă
Unde e acasă?

Pentru copiii noștri, aici în diaspora este acasă. Pentru bunici, acasă e acolo în România, unde așteaptă ca, o dată pe an, să-și mai vadă o dată copiii și să-și strângă la piept nepoții. Pentru noi, cei care suntem și copiii părinților noștri, și părinții copiilor noștri, acasă nu mai e parcă nicăieri. 

Copilul din noi ar renunța poate la toate, la bani, la cadouri, la societatea perfect funcțională, la salariile în euro sau cine mai știe în ce monedă de circulație internațională, doar pentru a sta cu nasul lipit de geam, privind ninsoarea, undeva într-un apartament sau într-o casă, în România. Așa cum făceam când eram mici. 

Copilul din noi ar renunța poate la toate, la bani, la cadouri, la societatea perfect funcțională
Adultul din noi, pe de altă parte, își dorește să-și privească copiii cum își lipesc nasucurile lor mici de geamul diasporez, în așteptarea zăpezii. Să le fie bine, și să aibă de toate, să nu le lipsească nimic.

Adultul din noi, pe de altă parte, își dorește să-și privească copiii cum își lipesc nasucurile lor mici de geam
Pentru voi ce înseamnă Crăciunul? Și ce înseamnă „acasă”? 

În loc de concluzie: 

Elegie pentru părinți - Corneliu Vadim Tudor

Unde sunteţi voi, părinţii mei?
Ce n-aş da să vă mai văd o dată!
Aţi murit de tot, sau sunteţi zei
Rătăcind pe bolta înstelată?


Astăzi sunt celebru şi bogat
N-am de ce mă plânge, am de toate
Fie Domnul veşnic lăudat
De mi-ar da şi-un strop de sănătate.


Ce folos că scriu şi câştig bani?
La ce bun politica înaltă?
Eram fericit în primii ani
Când am fost, cu toţii, laolaltă.


Casa era plină de copii
Nu ştiam ce-nseamnă supărarea
N-aveam noi prea multe jucării
Nu ştiam ce-i muntele, sau marea.


Însă gustul vieţii era bun
Râdea-n soare iarba după ploaie
Jubilam de Paşte şi Crăciun
Puneam cele mai curate straie.


Plutea, ca un duh, în mahala
Farmecul discret al sărăciei
Îngerul cu spadă ne veghea
N-am fost sclavi păcatului trufiei.


Voi ne-aţi îndrumat să ne rugăm
În genunchi, aşa cum se cuvine
Lui Iisus credinţă să-I jurăm
El să ne înveţe ce-i mai bine.


Lui să-I mulţumim înlăcrimaţi
Că nu ducem lipsă de nimica.
Două surioare şi trei fraţi
Inimi mari, ce n-au ştiut ce-i frica.


Azi dau filmul vieţii înapoi
Să pricep secretul casei noastre:
Se rugau părinţii pentru noi
Domnul să ne scape de dezastre.


Nu există scut mai minunat
Decât rugăciunea cea smerită
Şi o viaţă fără de păcat -
Iar răsplata fi-va înzecită.


Le spun tuturor să fie drepţi
Din puţinul lor să facă daruri
Toţi ateii cred că sunt deştepţi
Însă dracul i-a jucat la zaruri.


Îmi e dor de cei neprihăniţi
De la ei îmi iau şi azi putere...
Unde sunteţi voi, părinţi iubiţi?
Mă primiţi la masa de-nviere***?


***Inlocuiti Invierea cu Craciunul. Ideea e aceeasi. 


Te-ar putea interesa si:

Crăciunul în familia noastră este când vrem noi să fie

Mamicilor, taticilor, sunteti bine asa cum sunteti

Sa cresti zambind: 10 lectii esentiale pentru o copilarie fericita

Frica, furie, tristete, rusine – sfanta patrime a resemnarii

Cele mai frumoase povesti pentru copii sunt acelea pe care le citesti

Ce isi doresc de fapt copiii nostri?


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copiii nu se educa pe internet. Nu te mai lăsa mințit!

  Ești mămică și scrii un blog. De parenting, desigur. Și undeva, în alt colț al lumii, există o altă mamă, care citește ceea ce scrii tu. Sau de ce nu, un tatic. Tu scrii ceea ce știi că se citește, faci optimizări de căutare (SEO), faci analiză de cuvinte cheie, inserezi etichete și meta-descrieri, optimizezi site-ul pentru o indexare mai rapidă, și îți promovezi conținutul pe orice platformă media. Pentru notorietate, faimă, sau pentru bani.  Însă de partea cealaltă a internetului, cealaltă mamă, care citește ce scrii tu, nu știe nimic de indexare și de page rank. Și nici nu o interesează. Pe ea o interesează să afle informații relevante care să-i facă viața de mamă mai ușoară. Sau poate caută doar relatări sincere cu care poate rezona, în efortul de a-și valida că nu e singură, că nu e insuficientă, și că va fi bine. Însă tu, fără scrupule și fără repere morale, îi dai înainte cu ghidul tău pentru o „educație parentală eficientă”: Crește stima de sine a copilului Știi măcar ce înse

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul