Treceți la conținutul principal

Crăciunul în familia noastră este când vrem noi să fie

Crăciunul în familia noastră este când vrem noi să fie

Crăciunul este despre noi

Crăciunul este despre căldură, lumină și copii fericiți. Despre zăpadă, colinde și prăjituri. Și am decis. Deși mai sunt două săptămâni până la Crăciun, nu avem niciun motiv să nu ne bucurăm deja de Crăciun. Privesc afară pe fereastră și constat cu amărăciune că "afara" nu este despre zăpadă, colinde și prăjituri. Acum, cu două săptămâni înainte de Crăciun, este despre ploaie. Multă ploaie.

Așa că organizăm un mic consiliu de familie și hotărâm: Crăciun fericit! Facem biscuiți de Crăciun. Punem colinde, ne îmbrăcăm festiv și toată lumea la bucătărie.

Și nu, geamurile încă nu sunt șterse, nu mai mult decât de obicei. Nici mobila nu am mutat-o din loc căutând un fir de praf răzleț care ar putea să contravina spiritului Crăciunului. Nici perdelele nu sunt spălate, deși nu văd niciun motiv să le spăl, doar pentru că toată lumea procedează astfel.

Facem prăjituri

Înainte să-mi termin fraza, copiii au adus deja pe masă zahăr, făină, unt, castronele, pahăruțe, lingurițe și tot felul de ustensile de care se pare că aveau nevoie. Hârtia de turnesol mai lipsea, în rest cred că aveam de toate pentru a face invidios orice laborator internațional de chimie.

Și în ritm de colinde am pregătit împreună aluatul pentru prăjiturele. Într-un bol special pregătit, dar și pe masă, pe scaune, pe sub masă, pe haine și peste tot unde nu trebuia să ajungă de fapt aluatul. Mami a făcut biscuițeii, iar copiii i-au ornat așa cum au știut ei mai bine. Îngerași, brăduți, steluțe și câteva făpturi pe care nu le-aș fi găzduit la mine în cameră la vreme de noapte. Dar ei s-au distrat de minune.

Ce contează pentru copii

Pentru copii era deja Crăciunul. Le-am dat și luni la școală câțiva biscuitei, câțiva pentru ei și câțiva pentru colegii lor. Au venit nemaipomenit de încântați că au împărțit biscuiteii cu colegii lor. Unii chiar le-au cerut rețea. Asta e tot ce a contat pentru ei. Și poate asta e tot ce-și vor aminti când vor fi părinți la rândul lor. Și cu siguranță ne vom aminti și noi când vom fi bătrâni și ne va părea rău că nu a fost Crăciunul mai des la noi.

Dar vai, ce mizerie!

Da, într-adevăr, după experiența noastră pre-Craciunească, bucătăria a ajuns un dezastru. Cel puțin după standardele noastre de părinți. Pentru ei era ca și cum erau în atelierul lui Moș Crăciun. Ce contează în cele din urmă? Trei copii care încă mai visează, încă să mai bucură de mici surprize puse la cale de mami și tati, sau doi adulți frustrați că s-a șezat un fir de praf pe bibelouri chiar înainte de nașterea Domnului nostru Isus Hristos?

a fost dezastru în bucătărie

Da, a fost dezastru în bucătărie. Și da, tot noi facem curat. Și iarasi da, și acum încă mi se mai prind de șosete chestii dulci și lipicioase pe care nu le-am observat când am dat cu aspiratorul. Și dacă îți faci griji pentru noi, te invit la curățenie. Dacă nu, te invit să-ți aștepți Crăciunul tău, așa cum vrei tu să-l pregătești.

În așteptarea Crăciunului

Am hotărât că anul acesta să sărbătorim Crăciunul atunci când vrem noi. Pentru că trebuie să te bucuri de ce ai, de familie, de copii, atunci când ai ocazia, și nu atunci când obiceiurile străbune îți spun că trebuie.

Am hotărât să fim împreună, să ne bucurăm unii de alții, și să-i vedem pe copii fericiți, atât timp cât încă vor mai fi copii, indiferent dacă e 25 decembrie sau 12 iulie. Iar de sfânta sărbătoare de Crăciun ne vom odihni și vom citi pe îndelete urările emoționante, copiate de pe undeva de pe Facebook și trimise tuturor, de genul:

"Foaie verde aspirator / De voi îmi e tare dor" sau "Foaie verde corcoduș / V-aș suna dar sunt sub duș"

Haideți cu toții acum:

O, ce veste minuna ... aaaa... tă

Și acolo în spate, hai cu toții!:

O, ce veste minuna ... aaa...tă

Crăciun fericit. Și să nu uitați, "Foaie verde de maiou / Nu suna că te sun eu".


Te-ar putea interesa si:

Mamicilor, taticilor, sunteti bine asa cum sunteti

Sa cresti zambind: 10 lectii esentiale pentru o copilarie fericita

Frica, furie, tristete, rusine – sfanta patrime a resemnarii

Craciunul este despre „acasa”

Cele mai frumoase povesti pentru copii sunt acelea pe care le citesti

Ce isi doresc de fapt copiii nostri?


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul