Așa-mi vine câte-odată...
Sunt zile când, indiferent de cât de mult îmi dau interesul, lucrurile scapă de sub control. Copii care nu se trezesc la timp, mâncare care se arde pe aragaz, stilouri, penare și creioane de negăsit, haine murdărite chiar înainte de a ieși din casă, drumuri în lucru, șeful într-o stare proastă, laptop-ul restartându-se de n'spe ori să instaleze actualizările vieții, ședințe la care nu ajungi la timp, mașina de cafea care nu funcționează, și așa mai departe.
Și exact atunci, dar exact în acele momente, mă sună cineva. Un el sau o ea. Eu, inconștient, răspund. Cineva-ul mă sună să „vadă ce mai fac”. Și mă gândesc în prostia mea: „Uite dom'le, că celorlalți le pasă”. Și tot în prostia mea de moment, îi răspund. Sincer. Îi spun că am o zi dintr-aia de îmi vine să plec dezbrăcat pe autostrada Unirii cântând „Așa-mi vine câteodată”.
Și ceva empatie, nimic?!
Și cineva-ul asta ce face? Îmi dă sfaturi. Nu îmi face o cafea dintr-aia bună, nu vine în vizită să ne plângem amândoi de conspirații mondiale, de grupul Bilderberg și Rockefeller care conduc lumea din umbră, de inteligența artificială care va duce la dispariția omenirii, și de toate problemele similare care țin mintea unui tatic ocupată de-aiurea. Nu. Cineva-ul îmi dă sfaturi. Cineva-ul se pune în locul meu fără să realizeze că locul meu este deja ocupat, de mine.
Ar fi putut să-mi zică doar că mă înțelege, că așa e și la el/ea. Sau că nu înțelege, că nu are copii sau nu mai are copii mici, însă că e acolo pentru mine, dacă vreau să vorbim, sau dacă am nevoie de ceva. Și ar fi fost ok. Dar nu, cineva-ul mă învață cum să îmi cresc copiii. Sau îmi reproșează ceva, orice.
Soluția ușoară
Nu există soluții ușoare la zile de-ale lui Murphy. Aștepți să treacă, doar pentru că, la sfârșitul zilei, să îți dai seama că poate te-ai enervat degeaba, că poate ai avut ceva de învățat din asta, sau că pur și simplu a trecut.
Totuși, toți îți propun soluții miraculoase cu rezultate imediate. „Dacă eram eu în locul tău, să vezi ce repede rezolvam”. Sigur dragul sau draga mea „cineva”, mereu poți să rezolvi ceva exact atunci când nu ești acolo. Iar când ești acolo, nu rezolvi mai nimic, că toată lumea care are câteodată câte o zi proastă.
„Nu te stresa, ar trebui să te mai și relaxezi câteodată, sau poate să dormi și tu mai mult”, îmi spui de oricâte ori ai ocazia. Ce drăguț din partea ta. Tu crezi că azi dimineața aveam de ales între a mă stresa și a nu mă stresa, și din greșeală am ales să mă stresez? Sau că mi s-a oferit oportunitatea vieții mele de a mă relaxa undeva pe o plajă cu o limonadă, și eu am preferat în schimb să duc gunoiul și să spăl vasele? Sau că seara stau în pat cu ochii în tavan, chinuit de procesul decizional: să dorm sau să nu dorm?
Mircea, fă-te că lucrezi
Na, acum ce să zic?! Când am o zi proastă, mai vine și cineva-ul cu sfaturile sale imbecile. Pai cum să reacționez astfel încât să nu-i jignesc sentimentele? Cum să fac să rămânem prieteni pentru totdeauna? Ca exact asta am nevoie când am o zi proastă, să ne ținem de mânuață ca Lizuca și Patrocle în Dumbrava Minunată, sub ipoteza că Patrocle ar fi avut mânuațe.
Mai bine să nu sune cineva-ul meu drag. Mai degrabă îmi spune mai apoi, când lucrurile se mai liniștesc, că a fost ocupat(a) cu ceva, nu contează cu ce. Că a avut mult de muncă, că a dat zăpada la lopată din fața apartamentului, că a șters praful de sub bibelouri, că orice. Pe principiul „Mircea, fă-te că lucrezi”.
Orice, numai să nu dea sfaturi.
Trebuie să închei aici, mă sună cineva. 😊
Te-ar putea interesa si:
Copiii, 6 motive de panica totala
8 modalitati de a gestional stresul de a fi parinte
Cand ai 3 copii, parenting-ul invata de la tine
Cand devii tata, te redescoperi ca ceea ce trebuia sa devii
Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.