Treceți la conținutul principal

Esti o soție și o mamă cuantică? Bugetarea și gestionarea banilor în familie cu ajutorul fizicii cuantice

 

Bugetarea și gestionarea banilor în familie cu ajutorul fizicii cuantice

Ești oare o familie „cuantică”?

Conform fizicii cuantice, spațiu-timpul nu este altceva decât un efect cuantic, iar fluctuațiile cuantice permanente din spațiu-timp ar putea explica inseparabilitatea cuantică.

Ce treabă are asta cu familia ta, cu copiii tăi, cu bugetul casei și cu gestionarea banilor? Mai ai puțină răbdare!

Inseparabilitatea cuantică este un fenomen din fizica cuantică în care particulele elementare se corelează reciproc și interacționează între ele într-un mod previzibil, indiferent de cât de departe se află unele față de altele.

Să luăm un exemplu. Dacă două particule ar fi separate și trimise una într-un capăt al universului, iar cealaltă în celălalt capăt (presupunând că universul ar fi limitat), dacă polarizezi o particulă din cele două, atunci instantaneu se polarizează și cealaltă particulă.

Revenind la tema articolului nostru, atunci când cineva din familie cheltuiește, toți membrii familiei suportă consecințele, indiferent unde se află cardul în momentul respectiv sau unde se află membrii familiei, la serviciu sau la școală. Așa înțeleg eu fizica cuantică la nivelul „celulei de bază a societății”, familia.

De aici și nevoia de o disciplină strictă în ceea ce privește bugetarea și gestionarea responsabilă a banilor în familie.

Ghid mai mult teoretic decât practic

Am alcătuit un ghid care conține sfaturi practice pentru familiile cuantice. În teorie, funcționează. În practică s-au observat și interferențe ale altor elemente de fizică cuantică precum „paradoxul pisicii lui Schrödinger”. La un moment dat primești extrasul de cont și îți dai seama dacă pisica a murit sau nu.

Stabilirea unui buget de venituri realist

Faceți o listă cu sursele de venit: salariu, dobânzi de la depozite, dividende, venituri din drepturi de autor, alocație copii, subvenție apă caldă și așa mai departe.

Împărțiți acum veniturile în două categorii: venituri constante pe de o parte și venituri neregulate de cealaltă parte. Salariul îl primești în fiecare lună. Desigur, dacă mergi la serviciu în fiecare lună. Dividendele aferente unor acțiuni la o uzină desființată încă din anii '90 nu prea mai sunt regulate. De fapt, nu prea mai sunt.

Dacă veniturile tale încap într-o singură coloană, iar capul de listă este „alocații copii” sau „profit pariuri sportive”, uită tot ce ai citit și sari direct la capitolul cheltuieli.

Prioritizarea Cheltuielilor

Totul ține de setarea unor obiective clare, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Există cheltuieli prioritare (locuința, hrană, educație, îmbrăcăminte, taxe și impozite) și cheltuieli excepționale (concedii și vacanțe, schimbat mașina roșie cu mașina roz etc).

Cheltuielile prioritare se numesc așa pentru că ar trebui să aibă prioritate. Foarte intuitivă limba română, nu-i așa?! Mai întâi plătești gazul, apa și curentul, și apoi intri pe Amazon sau pe Zalando.

Sau transformi cheltuielile prioritare în cheltuieli excepționale, acumulezi datorii și sperii apoi să te ajute statul. Sau, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, ajungi să iei măsuri excepționale pentru că nu ai avut grijă de cheltuielile prioritare (vezi anunțuri de genul „vând casă urgent”).

Economisirea în familie

O parte din venituri ar trebui alocată pentru economii. Ori pentru situații neprevăzute, ori pentru cheltuielile excepționale. Oricum e dovedit statistic că situațiile neprevăzute au loc imediat după ce ai efectuat cheltuielile excepționale. În alta ordine de idei, după ce ți-ai făcut de cap în vacanță și ai dat cu bugetul de perete, ori ți se strică mașina, ori ți se sparge țeava de apă caldă, ori primești vreo amendă de pe undeva, cu tot cu penalități de întârziere. Ori toate odată.

Evitarea Datoriei Inutile

Acum depinde pe cine întrebi ce este aceea o datorie inutilă. Soțul, soția sau copiii. Soțul ar crede că un credit pentru o mașină, pentru a se deplasa din punctul A în punctul B este o datorie utilă. Soția ar crede că înlocuirea mobilei din bucătărie, perfect funcțională de altfel, cu o alta, exact la fel, însă de o culoare diferită este o datorie la fel de utilă. Iar pentru copii nu există datorie inutilă. Și datorită faptului că nu prea înțeleg ei la vârsta lor conceptul de „datorie” și pe cel de „inutil”.

Dar în principiu, ar trebui să contractezi un credit doar atunci când este strict necesar, și în aceeași măsură, trebuie să te asiguri că îl poți rambursa. Am zis eu că teoria este mai simplă decât practica.

Compararea Prețurilor

Cunoscută și sub denumirea de „cumpărare inteligentă”. Atunci când faci achiziții mari, de exemplu, un autoturism, compară prețurile, caută reduceri sau oferte speciale, sau așteaptă perioada de discount-uri.

Prețurile la autoturisme scad sesizabil înainte de un facelift, de exemplu. Și o mașină produsă în Asia e probabil mai ieftină decât una produsă în „motorul economiei europene”. La fel, prețurile la autovehiculele aflate în stoc vor fi mai scăzute decât cele pentru autovehiculele la comandă.

Acum dacă îți plac mașinile care „dau bine pe cameră” la vama Nadlac II în drum spre satul tău natal, sau ai dezvoltat o pasiune pentru cai, caii putere, sau ești convins că o mașină de culoare neagră merge mai repede decât una de culoare albă, cumpărarea inteligentă devine brusc doar cumpărare.

Diferența dintre cumpărare inteligentă și cumpărare e ca diferența dintre „Am înțeles, mai bine chibzui bine, și apoi acționez în consecință” și „Nu-i problemă boss, se descurcă tati! Bani să este!

Comunicare deschisă

Bugetul este o responsabilitate de familie. Discutați împreună, implicați și copiii în exercițiul bugetar. Noi așa facem. De fapt, am și avut recent o sesiune extraordinară de exercițiu bugetar, când am constatat că am nevoie de caserole.

- Îți zic ceva, deși știu că nu vei fi de acord, îmi zice ea.

- Zi-mi, deși știu că nu vei fi de acord, îi răspund eu.

- Avem nevoie de caserole, să le punem pachet celor mici la școală, că acestea pe care le au nu sunt așa de bune. Ești de acord să mă duc să cumpăr? Știu o mămică a unui băiețel din clasă cu copiii noștri care vinde caserole din alea super faine de la Tupperware. Locuiește aici, aproape.

- Sigur, dacă zici tu că avem așa mare nevoie, îi zic eu zâmbind, convins că poate are nevoie de o pauză, de o plimbare, de o discuție cu mămica respectivă, sau poate doar de cheltuit ceva simbolic, anti-stres și anti-plictiseală maternă.

Când se întoarce, văd caserole. Multe. (notă: din fotografie lipsesc două caserole; le-au luat cei mici la școală astăzi)

Din fotografie lipsesc două caserole; le-au luat cei mici la școală astăzi.

- Ce sunt astea? întreb fără să îmi dau seama de inutilitatea întrebării mele. Le vedeam și știam ce sunt și fără să întreb.

- Caserole de la Tupperware, îmi răspunde ea.

- Pai, și la ce ne trebuie așa de multe?

- Pai la vara când mergem în excursii, în ce punem fructele? Unde punem merele, zmeura?

Am realizat într-o clipă că percepem bugetul în moduri diferite. Pentru mine, recipientele pentru zmeură erau o cheltuială excepțională. Pentru ea, era o cheltuială prioritară. Era deja prea târziu, întrucât veniturile viitoare au fost angajate în susținerea cheltuielilor imediate, fie ele excepționale sau prioritare.

I-am zâmbit și am încheiat sesiunea de rectificare bugetară.

Eu chiar credeam că punem fructele în caserolele pe care le avem deja. Mă uit la caserolele noi, mă gândesc și la celelalte pe care le am deja, și mă gândesc doar câtă zmeură voi avea de carat în excursiile noastre...

Hai, spor la bugetare!


Te-ar putea interesa si:

7 criterii pentru a alege animalul de companie pentru copilul tau

10 modalitati de a-i face pe cei mici sa te asculte

Copii politicosi in 7 pasi simpli

Cum ii inveti pe copii ca aiba rabdare? 7 strategii verificate

De cate jucarii au nevoie copiii?

Cate activitati sunt prea multe pentru copii?

Lasati copiii la televizor! 7 avantaje dovedite ale privitului la televizor


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul