Treceți la conținutul principal

Cea mai faina poveste pentru copii si pentru parinti: "Copiii si musculita - catastrofa nationala"

In masina cu copiii

Mi-as dori sa va spun ca ceea ce veti citi mai jos e o poveste haioasa citita dintr-o carte cumparata la reduceri. Nu e 😓. E doar o pagina din viata noastra de parinti.

Tati conduce linistit, e soare, vreme frumoasa, copiii ancorati regulamentar in scaunele din spate, si o sotie frumoasa impartind fructe pasagerilor.

Deodata se aude un tipat infiorator. Intrebam speriati ce s-a intaplat, fetita noastra e prea terifiata sa ne raspunde. Doar tipa, si sta tintuita in scaun. Ne speriem, atat eu cat si sotia, cautam un refugiu pe autostrada, nu gasim nici unul, si oprim brutal pe banda de urgenta.

Sarim amandoi ca arsi din masina, si ne indreptam catre locurile din spate sa vedem ce s-a intamplat. O iau in brate, incerc sa stabilesc o minima comunicare, insa fara success. O preia sotia si o mai linisteste.

Dupa cateva minute bune, o inteaba ce s-a intamplat. Printre suspine si lacrimi, ne dezvaluie crunutul adevar pe care noi, adultii, l-am ignorat probabil, fara sa ne gandim la impactul asupra celorlati calatori. In masina era … o musculita. Nu stiu de care, musca obisnuita (daca exista asa ceva), musculilta de otet, de bere, nu stiu. Dar era o musculita in masina, falfanindu-si aripile cu indiferenta, iar fetita noastra s-a speriat de moarte.

Imi venea sa rad, insa ma opresc la timp obsevand chipul ei contorsionat de groaza. Da, se pare ca ii e frica de musculite. Am invatat si noi ceva nou.

Incercam sa o calmam, urcam in masina, deschidem geamurile permitandu-i musculitei sa iasa afara, in cazul in care s-ar fi incapatanat sa mai petreaca timp cu noi. Totul pare in regula, pornim masina, si plecam la drum. E liniste iar.

Aud la un moment dat suspine, Privesc in spate catre fetita noastra. Era in regula. Nu ea suspina. Ma uite la fratiorul ei, nici el nu suspina. Ma uit la fratele lor mai mare, nu cu mult mai mare, insa mai mare, si observ contrariat ca avea ochii in lacrimi. Il intreb ce s-a intamplat, si ma intreaba cu o voce slaba „Iti dai seama cum s-a simtit musculita cand ai dat-o afara? Tu cum te-ai simti daca ai merge cu cineva undeva, si te-ar da afara? Ce daca e doar o musculita, are si ea suflet.“

Raman mut, desi stiu ca trebuie sa raspund ceva, astfel imi pierd autoritatea si credibilitatea de „tati“. Imi gasesc rapid inspiratia intrucat sunt obisnuit cu situatii de criza. Cand ai trei copii, simti cumva ca si SMURD-ul, pompierii si echipa 112 ar putea veni la tine in vizita pentru stagii de formare profesionala.  Ii explic ca poate ca musculita nici nu vroia sa mearga cu noi, ca a ramas din greseala blocata in masina, si noi, fara voia ei, am dus-o la km distanta de familia ei. Si cum ca ea, musculita, e acum fericita pe drumul ei inapoi catre familia ei de musculite.

Acum e liniste iar, conduc mai departe. Ma gandesc doar la musculita. O fi fost monstrul care mi-a atacat unul dintre copii, sau un mic suflet indurerat dat fara mila afara din masina noastra. Sau un tati de muculite care se intoarcea in sfarsit acasa, la ai lui? Nu am gasit in nici o carte de parenting ceva despre managementul musculitelor. Mai caut …


Te-ar putea interesa si:

Test de realitate. Nu deschideti usa!

Cum trezesti copiii dimineata. Strategie imbatabila


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul