"Salut, iubitele mele mămici adorabile, excepționale și super-descucarete!" 💝💓😍
Mărturisesc
că nu am înțeles niciodată cum funcționează comunicarea pe grupurile de mămici
pe WhatsApp. Dacă e muncă de echipă, dacă sunt mesaje ascunse, dacă sunt doar
manifestarea unor strigăte de singurătate sau lipsă de apreciere. Sau dacă doar
sunt, fără vreo explicație complexă.
Tăticii sunt îngrozitor de previzibili
Tăticii sunt mai direcți, cei mai mulți dintre ei. O dezbatere pe vreun grup de WhatsApp ar arăta cam așa:
- Tati 1: "🍺🍺🍺, ⚽⚽⚽, România – Elveția. Ora 19:00. Cine vine?"
- Tati 2: "👌"
- Tati 2, 3, 4 și 5: "✋.😎. Hai România!"
- Tati 6: "Aduc 🍕🍕🍕"
La mămici e mai complicat.
Cea mai matinală mămică
"Hey! Bună dimineața, super-mămicilor💝! Cine începe ziua cu energie pozitivă😆? Ce fac piticii voștri🧒? Vă pup și vă îmbrățișez pe toate, dragele mele💝💝💝!"
Acesta e un mesaj trimis de o mămică la 7:00 dimineața. E mămica din grup care nu se împacă prea bine cu munca. Nu prea a
făcut multe până la 7:00, și nici nu are vreun plan pentru ziua respectivă.
Modelul clasic de majoretă. Încurajează pe toată lumea, fără să facă practic
mai nimic.
Linsarea publică
"Eu cred că nu e normal să dăm noi bani la școală pentru consumabile și ce mai cer doamnele."
Acesta e mama apostol. Face ceea ce e bine, vorbește public despre norme și valori, însă știe că va fi crucificată. "Legea veche" nu poate fi schimbată, altfel tribul rămâne fără sens, fără coeziune. Când faci parte dintr-un grup de mămici, deja nu mai ai personalitate proprie. Grupul în sine capătă viață, și orice idee care nu coincide cu cea a grupului devine fatală. Individul trebuie redus la tăcere pentru ca grupul să trăiască.
Dezbatere fără sfârșit
Mami 1: "Cred că tortul de ciocolată este alegerea perfectă pentru petrecerea copilului🍫🍫🍫."
Mami 2: "Vai, draga mea, exact la asta mă gândeam și eu! Ce părere aveți, fetelor? Hai să votăm!🔵🔴🟡🟢"
Discuția va dura probabil oricât, între 7 ore și 2 săptămâni. Ca, copilul uneia are alergie la ciocolată, altul e vegan, un al treilea nu are voie zahăr, un al patrulea vrea cu fructe etc.
Votul democratic nu funcționează în mediul grupurilor de mămici. Și toate astea din cauza mămicii 1, cunoscută și sub apelativul de mamă nesigură. Dacă nu începea cu "cred", și nu formula propoziția la modul general, era totul înțeles de la bun început. Nu era mai simplu: "Fac un tort de ciocolată pentru petrecerea copilului."Punct. Cine vrea mănâncă, iar cine nu vrea va mânca oricum pe ascuns atunci când nu îl vede mama lui care i-a spus că nu are voie zahăr sau că fructele sunt mai bine ca ciocolata.
Dileme existențiale
"Le dam la școală suc de mere 🍏 sau de portocale 🍊? Hai să votăm, fetelor!»
Acesta este mama oricum. Ar culege mere în toiul nopții, ilegal, dintr-o livadă a statului, doar pentru a se asigura că are suc de mere pentru dimineață, în caz că sucul de mere va ieși câștigător. E în stare să sacrifice preferințele alimentare ale copiilor, chiar și opinia personală, doar pentru a evita un dezacord din partea grupului.
Totul este competiție
"Fetița mea a făcut prima ei figurină de plastilină! Vă trimit și vouă o poză. Așa-i că-i pricepută? 💝💝💝»
Normal că ceea ce a făcut fetița ei e departe de ceea ce numim noi figurină de plastilină. Și cu siguranță și ceilalți copii s-au mai jucat cu plastilina. Mămica narcisistă care observă și promovează doar realizările copiilor ei, și care neglijează realizările celorlalți copii.
Dacă altcineva trimite poze cu fetițe și plastilină, sau cu orice altceva, mămica dintâi are două variante. Ori nu răspunde, sperând să reacționeze celelalte mămici de pe grup, ori răspunde aducând atenția asupra copilului ei. Ceva de genul "Felicitări! Știam eu că ai o fetiță aproape la fel de isteață ca a mea. Te pup!".
Exemplele ar putea continua la nesfârșit. Poate în cele din urmă așa trebuie să fie, și nu e treaba noastră, a tăticilor, să încercăm să înțelegem rațional ceva ce se desfășoară la nivel strict emoțional.
Nu amestecați grupurile de WhatsApp
Ceva e sigur, nu aș vrea să văd pe vreun grup de tătici o conversație de genul:
- Tati 1: "Ce faceți iubiții mei 💖💖💖? Astăzi este o competiție sportivă interesantă. Joacă naționala României cu cea a Elveției. Am cumpărat și suc de mere și de portocale. Meciul începe la ora 19:00, însă ne putem vedea și la ora 17:00 să mai vorbim și noi puțin. Cine vine? "
- Tati 2: "Bună dragul meu, eu vin. Te pup 💏💏💏. Pe mai târziu."
- Tati 2, 3, 4 și 5: "Ce faceți iubiții mei? Venim și noi. Aducem prăjituri și cafea. Vă pup, și ne vedem."