Treceți la conținutul principal

Dezvăluire: Clubul secret al grupurilor de mămici pe WhatsApp

Grupurile de mămici pe WhatsApp

"Salut, iubitele mele mămici adorabile, excepționale și super-descucarete!" 💝💓😍

Mărturisesc că nu am înțeles niciodată cum funcționează comunicarea pe grupurile de mămici pe WhatsApp. Dacă e muncă de echipă, dacă sunt mesaje ascunse, dacă sunt doar manifestarea unor strigăte de singurătate sau lipsă de apreciere. Sau dacă doar sunt, fără vreo explicație complexă.

Tăticii sunt îngrozitor de previzibili

Tăticii sunt mai direcți, cei mai mulți dintre ei. O dezbatere pe vreun grup de WhatsApp ar arăta cam așa:

  • Tati 1: "🍺🍺🍺, ⚽⚽⚽, România – Elveția. Ora 19:00. Cine vine?"
  • Tati 2: "👌"
  • Tati 2, 3, 4 și 5: "✋.😎. Hai România!"
  • Tati 6: "Aduc 🍕🍕🍕"

La mămici e mai complicat.

Cea mai matinală mămică

"Hey! Bună dimineața, super-mămicilor💝! Cine începe ziua cu energie pozitivă😆? Ce fac piticii voștri🧒? Vă pup și vă îmbrățișez pe toate, dragele mele💝💝💝!"

Acesta e un mesaj trimis de o mămică la 7:00 dimineața. E mămica din grup care nu se împacă prea bine cu munca. Nu prea a făcut multe până la 7:00, și nici nu are vreun plan pentru ziua respectivă. Modelul clasic de majoretă. Încurajează pe toată lumea, fără să facă practic mai nimic.

Linsarea publică

"Eu cred că nu e normal să dăm noi bani la școală pentru consumabile și ce mai cer doamnele.

Acesta e mama apostol. Face ceea ce e bine, vorbește public despre norme și valori, însă știe că va fi crucificată. "Legea veche" nu poate fi schimbată, altfel tribul rămâne fără sens, fără coeziune. Când faci parte dintr-un grup de mămici, deja nu mai ai personalitate proprie. Grupul în sine capătă viață, și orice idee care nu coincide cu cea a grupului devine fatală. Individul trebuie redus la tăcere pentru ca grupul să trăiască.

Dezbatere fără sfârșit

Mami 1: "Cred că tortul de ciocolată este alegerea perfectă pentru petrecerea copilului🍫🍫🍫.

Mami 2: "Vai, draga mea, exact la asta mă gândeam și eu! Ce părere aveți, fetelor? Hai să votăm!🔵🔴🟡🟢"

Discuția va dura probabil oricât, între 7 ore și 2 săptămâni. Ca, copilul uneia are alergie la ciocolată, altul e vegan, un al treilea nu are voie zahăr, un al patrulea vrea cu fructe etc. 

Votul democratic nu funcționează în mediul grupurilor de mămici. Și toate astea din cauza mămicii 1, cunoscută și sub apelativul de mamă nesigură. Dacă nu începea cu "cred", și nu formula propoziția la modul general, era totul înțeles de la bun început. Nu era mai simplu: "Fac un tort de ciocolată pentru petrecerea copilului."Punct. Cine vrea mănâncă, iar cine nu vrea va mânca oricum pe ascuns atunci când nu îl vede mama lui care i-a spus că nu are voie zahăr sau că fructele sunt mai bine ca ciocolata.

Dileme existențiale

"Le dam la școală suc de mere 🍏 sau de portocale 🍊? Hai să votăm, fetelor!» 

Acesta este mama oricum. Ar culege mere în toiul nopții, ilegal, dintr-o livadă a statului, doar pentru a se asigura că are suc de mere pentru dimineață, în caz că sucul de mere va ieși câștigător. E în stare să sacrifice preferințele alimentare ale copiilor, chiar și opinia personală, doar pentru a evita un dezacord din partea grupului. 

Totul este competiție

"Fetița mea a făcut prima ei figurină de plastilină! Vă trimit și vouă o poză. Așa-i că-i pricepută? 💝💝💝» 

Normal că ceea ce a făcut fetița ei e departe de ceea ce numim noi figurină de plastilină. Și cu siguranță și ceilalți copii s-au mai jucat cu plastilina. Mămica narcisistă care observă și promovează doar realizările copiilor ei, și care neglijează realizările celorlalți copii.

Dacă altcineva trimite poze cu fetițe și plastilină, sau cu orice altceva, mămica dintâi are două variante. Ori nu răspunde, sperând să reacționeze celelalte mămici de pe grup, ori răspunde aducând atenția asupra copilului ei. Ceva de genul "Felicitări! Știam eu că ai o fetiță aproape la fel de isteață ca a mea. Te pup!". 

Exemplele ar putea continua la nesfârșit. Poate în cele din urmă așa trebuie să fie, și nu e treaba noastră, a tăticilor, să încercăm să înțelegem rațional ceva ce se desfășoară la nivel strict emoțional. 

Nu amestecați grupurile de WhatsApp 

Ceva e sigur, nu aș vrea să văd pe vreun grup de tătici o conversație de genul: 

  • Tati 1: "Ce faceți iubiții mei 💖💖💖? Astăzi este o competiție sportivă interesantă. Joacă naționala României cu cea a Elveției. Am cumpărat și suc de mere și de portocale. Meciul începe la ora 19:00, însă ne putem vedea și la ora 17:00 să mai vorbim și noi puțin. Cine vine? "
  • Tati 2: "Bună dragul meu, eu vin. Te pup 💏💏💏. Pe mai târziu.
  • Tati 2, 3, 4 și 5: "Ce faceți iubiții mei? Venim și noi. Aducem prăjituri și cafea. Vă pup, și ne vedem."

Te-ar putea interesa si:

Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copiii nu se educa pe internet. Nu te mai lăsa mințit!

  Ești mămică și scrii un blog. De parenting, desigur. Și undeva, în alt colț al lumii, există o altă mamă, care citește ceea ce scrii tu. Sau de ce nu, un tatic. Tu scrii ceea ce știi că se citește, faci optimizări de căutare (SEO), faci analiză de cuvinte cheie, inserezi etichete și meta-descrieri, optimizezi site-ul pentru o indexare mai rapidă, și îți promovezi conținutul pe orice platformă media. Pentru notorietate, faimă, sau pentru bani.  Însă de partea cealaltă a internetului, cealaltă mamă, care citește ce scrii tu, nu știe nimic de indexare și de page rank. Și nici nu o interesează. Pe ea o interesează să afle informații relevante care să-i facă viața de mamă mai ușoară. Sau poate caută doar relatări sincere cu care poate rezona, în efortul de a-și valida că nu e singură, că nu e insuficientă, și că va fi bine. Însă tu, fără scrupule și fără repere morale, îi dai înainte cu ghidul tău pentru o „educație parentală eficientă”: Crește stima de sine a copilului Știi măcar ce înse

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul