Treceți la conținutul principal

Nu ai nevoie de cursuri de parenting!

„Pe vremea mea”, părinții comunicau atât unii cu ceilalți cât și cu cei ce au fost la rândul lor părinți cu mult înaintea noastră, deveniți bunici acum. Cereau și ofereau sfaturi, se consolau reciproc atunci când „parenting-ul” părea că dă greș, sau se felicitau sincer atunci când parenting-ul părea să funcționeze, în ciuda faptului că noțiunea de parenting încă nu era la modă. Și mai presus de orice, își ascultau instinctele. Aproape nimeni nu avea nevoie de cursuri de parenting. Iar cei ce aveau nevoie, părinții deveniți părinți din greșeală sau din inconștiență, părinții pe care îi vedem destul de des la televizor alături de cuvântul „abuz”, din ce am observat, nu de cursuri de parenting au nevoie, ci de medicație, de măsuri coercitive sau de arest instituționalizat. Poate și de sterilizare chimică, însă intru aici pe un teritoriu destul de instabil și interpretabil, ce ține de drepturile fundamentale ale omului. Deși cel ce-și abuzează copilul nu știu dacă mai poate fi catalogat ca

De ce ești o mămica hater? Despre "proiecție" și "umbră"

De ce ești hater? Despre "proiecție" și "umbră"

Dacă le dai copiilor căciulițe și mănuși, îi cocoloșești. Dacă nu le dai, ești un părinte iresponsabil. Dacă îi pui să-și facă temele, ești un părinte rigid, iar dacă nu îi pui să-și facă temele, ești un părinte iresponsabil. Dacă îți bei cafeaua liniștit dimineața, cu siguranță îți neglijezi copiii; dacă nu bei cafea dimineața, vrei să pari un părinte implicat. Lumea părinților se împarte între extreme. Extreme care, total împotriva legilor fizicii, se atrag. Și se manifestă împărțindu-și pumni și palme virtuale, sub aparența unui sfat bine intenționat, a unei păreri dezinteresate sau a unei mici bârfe nevinovate.

Eu nu pot să-i opresc nici pe unii, nici pe alții. Și nici nu sunt neapărat de acord cu unii și cu alții. Nu dețin adevărul absolut. Fiecare deține adevărul său. Dacă stăm acum să comparăm adevărul tău cu adevărul meu, să vedem care e mai adevărat, consider că e total neproductiv.

Prin urmare, dacă vrei să fii hater, e alegerea ta.

De ce critici? "Proiecție" și "umbră"

De multe ori critici comportamentele celorlalți părinți prin prisma propriilor temeri, frustrări sau neajunsuri emoționale. De exemplu, dacă ești un părinte agresiv și conștientizezi că agresivitatea față de copii nu e în regulă, făcând eforturi constante de a-ți înțelege cauzele agresivității și de a-ți corecta derapajele comportamentale, vei critica agresivitatea celorlalți părinți. În mod agresiv, desigur.

Acest comportament se numește "proiecție". Din perspectiva psihologică și de parenting, proiecția este un mecanism prin care un părinte atribuie altora trăsături, emoții sau comportamente pe care el însuși le deține, dar pe care le respinge sau le găsește dificil de acceptat la sine.

Pe de altă parte, critici ceea ce îți lipsește, fie că tu conștientizezi că îți lipsește sau nu. Și fie că îți dorești să ai ceea ce îți lipsește, fie că respingi categoric ceea ce observi la alții și crezi în mod conștient că nu-ți lipsește, deși subconștientul s-ar putea să fie de o altă părere.

Aceasta este "umbra" și se referă la acele aspecte ale personalității tale pe care le respingi, le negi sau pur și simplu îți lipsesc. De exemplu, dacă un părinte se simte nesigur în abilitățile sale de a stabili limite copiilor, va critica vehement un alt părinte care pare să aibă abilități mai bune în acest domeniu, ascunzând astfel invidia sau nesiguranța sa.

Manifestări ale "proiecției"

Perfecționismul excesiv:

"Nu știu cum le permite copiilor să se certe! Eu aș fi intervenit imediat și aș fi rezolvat situația."

Perfecționismul excesiv

Ai fi intervenit să ce? Copiii exersează de mici diferite comportamente, inclusiv cele pe care le consideri negative. Să-și ceară drepturile, să se angajeze în situații conflictuale, să respecte limitele sau să suporte consecințele, să învețe în general emoții și situații pe care le vor întâlni și în viața de adult. Da, într-adevăr, poți interveni să "rezolvi" situația, dar cu riscul de a le inhiba copiilor orice emoție negativă, transformându-i ulterior în adulți nesiguri și frustrați. De fapt, îți proiectezi propria anxietate legată de perfecționism și control asupra altor părinți. Poate că te simți presat să fii perfect în tot ceea ce faci și transferi această presiune asupra altora.

Competiția între copii:

"Copiii mei nu se ridică de la masă fără să strângă masa. Se pare că părinții altora nu își dau silința să îi încurajeze și să îi îndrume așa cum trebuie."

Competiția între copii

Dacă ai tăi copii strâng masa, felicitări. Și copiii mei strâng masa, uneori. Deși de cele mai multe ori, trebuie să îi chem înapoi de la joacă, întrucât uită să strângă masa. Uneori, însă, se voluntarizează singuri, fără să le spun eu ceva. Nu i-am "dresat" însă la un nivel profesionist. Dar învățăm împreună și le facem pe toate cu plăcere. Mai ridicăm și vocea câteodată, când urechile copiilor devin prea mici. Și da, nu suntem perfecți.

Această critică a ta poate reflecta sentimentele de competiție exagerate și propria dorință de a te simți superior/superioară. Poate, zic eu.

Lipsa de implicare:

"Nu pot să cred că i-a trimis în cameră la ei să se joace singuri! Cred că nici nu le pasă de copii."

Poate te simți vinovat(ă) că nu petreci suficient timp cu copiii tăi. Însă asta nu îți dă dreptul să judeci modul în care își crește altcineva copiii. Și dacă ai observat o secvență din viața altor părinți, asta nu îți dă autoritatea de a generaliza și a considera că asta sau altul este comportamentul părinților respectivi. Orice explicații suplimentare ar fi de prisos.

Controlul excesiv:

"Uite cum le cară ghiozdanele și în clasa a 3-a! Copiii lor nu vor ști niciodată ce înseamnă să se descurce singuri."

Controlul excesiv

Nu se vor descurca că le-am dus eu ghiozdanele de la școală până la mașină, așa-i?! Le-am cărat ghiozdanele și le voi mai căra, pentru a-i lăsa liberi să gesticuleze și să-mi povestească pe nerăsuflate evenimentele din viața lor micuță de școlari. Și poate uneori nu le voi căra ghiozdanele, prea preocupat de viața mea, nu atât de micuță, de adult. Dar mereu va fi alegerea mea, și va fi o alegere bună, căci nimeni nu știe ce e mai bine pentru copiii mei decât eu. Așa faci și tu, deși poate nu cu ghiozdanele. Și poate te critică și pe tine un alt părinte, mai frustrat ca tine că nu poate renunța la nevoia de control excesiv asupra copilului.

Manifestări ale "umbrei"

Agresivitatea reprimată:

"Ai văzut cum a ridicat glasul la mine când i-am spus ceva de copiii lui? E total inacceptabil."

Pai ce este inacceptabil? Faptul că am ridicat glasul la tine sau faptul că te trezești vorbind despre copiii mei, fără să îți fi cerut sfatul? Poate vrei să îți păstrezi o aură de om echilibrat și elegant și nu ridici glasul așa cum o fac eu. Foarte bine, este alegerea ta, însă nu-mi impune să fie și alegerea mea. Eu îmi găsesc altfel echilibrul și păstrez eleganța pentru momentele și persoanele care merită. Poate te macini în interior, reprimându-ți propriile impulsuri agresive, sub un voal subțire și transparent de eleganță comportamentală, fără să realizezi că și critica este o formă de agresivitate.

Egoismul ascuns:

"Toată ziua îi pune la treabă. Se pare că își iubește mai mult casa decât își iubește copiii."

Egoismul ascuns

Da, le cer copiilor mei să pună la loc un obiect pe care l-au folosit. Și da, le cer să-și ducă hainele la locul lor, să-și pună papucii la locul lor și să-și ducă lucrurile de la școală în dulăpioarele lor. Și le spun mereu că dacă suntem ordonați, avem mai mult timp să ne jucăm împreună, să ne plimbăm, să povestim, să ne uităm la un film. E o alegere. Sau era, până ai venit tu să-mi spui că "toată ziua".

Studiile de specialitate spun că această critică poate să reflecte egoismul tău ascuns. Și cine sunt eu să pun la îndoială studiile de specialitate, indiferent de sursa lor?!

Teama de eșec:

Teama de eșec

"Eu nu aș face niciodată astfel de greșeli în educația copiilor mei."

Corect, nu ai face probabil niciodată astfel de greșeli. Vei face altele, specifice familiei tale și copiilor tăi. Sunt greșelile mele mai greșite decât greșelile tale? Și, atunci când e vorba despre creșterea copiilor, putem vorbi oare de greșeli? Eu cred că e mai degrabă un proces continuu de învățare, proces în care orice "greșeală" poartă cu sine învățăminte, lecții și dorința de a deveni un părinte mai bun, zi de zi. Tu nu faci greșeli. Cel puțin așa îți spui. Îți proiectezi de fapt propria teamă de eșec în evaluarea altor părinți. Prin critică, încerci să păstrezi o iluzie de control și competență în fața propriei frici de a nu fi la înălțimea așteptărilor.

Concluzie

Desigur, orice asemănare dintre exemplele de mai sus și viața reală este pur întâmplătoare. Exemple însă care pe mine m-au ajutat să înțeleg de ce ești hater. Nu era nimic personal, la urma urmei. Era doar nevoia ta de a judeca, proiectându-ți propriile defecte asupra celorlalți părinți, sau poate măcinat de îndoieli referitor la abordarea ta de parenting.

Iar eu, prin puterea ce mi-a fost dată, te iert și te dezleg 😊.

Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copiii nu se educa pe internet. Nu te mai lăsa mințit!

  Ești mămică și scrii un blog. De parenting, desigur. Și undeva, în alt colț al lumii, există o altă mamă, care citește ceea ce scrii tu. Sau de ce nu, un tatic. Tu scrii ceea ce știi că se citește, faci optimizări de căutare (SEO), faci analiză de cuvinte cheie, inserezi etichete și meta-descrieri, optimizezi site-ul pentru o indexare mai rapidă, și îți promovezi conținutul pe orice platformă media. Pentru notorietate, faimă, sau pentru bani.  Însă de partea cealaltă a internetului, cealaltă mamă, care citește ce scrii tu, nu știe nimic de indexare și de page rank. Și nici nu o interesează. Pe ea o interesează să afle informații relevante care să-i facă viața de mamă mai ușoară. Sau poate caută doar relatări sincere cu care poate rezona, în efortul de a-și valida că nu e singură, că nu e insuficientă, și că va fi bine. Însă tu, fără scrupule și fără repere morale, îi dai înainte cu ghidul tău pentru o „educație parentală eficientă”: Crește stima de sine a copilului Știi măcar ce înse

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul