Treceți la conținutul principal

Ce nu stiai despre copilul tau. Cyberbullying, Cyberhate, Sexting - noua treime progresistă

Cyberbullying, Cyberhate, Sexting. Noua treime progresistă

Nu, acestea nu sunt ultimele jocuri pentru Play Station, și nu sunt nici ultimele filme de pe Netflix. Sunt doar consecințele lumii bolnave în care trăim, consecințele mentalității liderilor noștri care și-au pierdut reperele – dacă le-au avut vreodată, și nu în ultimul rând consecințele mentalității noastre colective, mentalitate caracterizată de ură, răzbunare, dispreț și dezavuare a tuturor valorilor și principiilor sănătoase.

Știu, nu e cazul tău. Tu nu faci parte din „mentalitatea colectivă”. Vorbeam și eu la modul general. Însă indiferent dacă te regăsești în rândurile de mai sus sau nu, realitatea este că ai noștri copii trăiesc în această lume pe care am creat-o pentru ei, fie prin implicare directă, fie prin acceptare tacită.

Cyberbullying, Cyberhate și Sexting

Cyberbullying-ul reprezintă comportamentul repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați, prin intermediul tehnologiilor digitale.

Cyberhate-ul reprezintă incitarea la ură și/sau violență, prin mesaje în mediul online.

Sexting-ul se referă la trimiterea de fotografii și filmulețe erotice prin intermediul telefonului mobil, al tabletei etc.

Cyberbullying, cyberhate și sexting, atunci și acum

Bullying-ul nu e nou. Așa cum nici cyberhate-ul și nici sexting-ul nu sunt creații ale Uniunii Europene, ale democrației sau ale generației tinere actuale. Și înainte își mai dădeau copiii unul altuia câte un șut în ghiozdan. Și înainte existau mesaje ce incitau la ură împotriva cuiva sau a ceva. Și înainte circulau materiale cu conținut sexual. Însă în lipsa platformelor online, astfel de comportamente erau observate în timp real și sancționate ca atare. Dacă îi făceai rău vreunui coleg, se găsea un altul care să îi ia apărarea. Iar „agresorul” era „neutralizat” de către ceilalți colegi de clasă și sancționat apoi de către cadrele didactice și de către părinți.

Dacă dețineai vreo revistă cu conținut explicit sexual, nu dura mult până să afle cineva care putea lua măsuri, și care, spre deosebire de astăzi, lua măsuri, imediate. Indiferent dacă vorbim despre cadrele didactice sau despre părinți.

Acum totul este online, totul este înfricoșător de accesibil și în același timp greu de monitorizat. Acum copiii își pot bate joc de alți copii, online, prin mesaje, instantaneu. Pot forma grupuri de WhatsApp în care să-și alimenteze reciproc dorința patologică de a face rău unui alt copil. Și de multe ori, de prea multe ori, durează prea mult timp până când părinții realizează ce se întâmplă. La fel și în cazul cyberhate-ului.

Cât despre sexting, nu e nevoie decât de un netrebnic care să trimită un clip video explicit, și în secunda doi toți ceilalți copii din lista lui de contacte vizionează ceea ce nu ar fi trebuit să vizioneze la vârste fragede. „Informația” e la un click distanță. Iar apoi e deja prea târziu, întrucât nu poți șterge din memoria copilului ceea ce a văzut deja.

Ca fapt divers, am auzit recent de „manga”. Manga este termenul generic pentru benzile desenate produse în Japonia. Un fel de Balanel și Mieunel (pentru cine își mai aduce aminte) produs în altă țară.

benzile desenate produse în Japonia
Mulți copii desenează aceste manga, sau vizionează desene animate cu aceste personaje, fermecați de cultura japoneză. O fi cultura japoneză ceea ce captivează atenția copiilor. Dau o căutare rapidă pe internet, și pun și eu mai jos spre exemplificare câteva din rezultatele căutării. (Notă: am evitat să inserez poze mai relevante, din decență)

benzile desenate produse în Japoniabenzile desenate produse în Japonia

Desene animate? Cultura japoneză? Sau încă o modalitate mizerabilă pusă la punct de minți bolnave, și promovata de copii fără capăt, de a perverti ireversibil mințile copiilor noștri?

Câteva date statistice

La nivelul Europei se estimează că:

  • Între 11 și 15% dintre copiii cu vârsta între 9 și 16 ani au fost victimele bullying-ului
  • Între 5 și 20% dintre copii au fost abordați cu mesaje de cyberhate
  • Între 10 și 20% dintre adolescenți au primit materiale online categorisite ca și sexting

Datele sunt cel mai probabil subevaluate, întrucât prea puțini copii raportează cazurile de cyberbullying, cyberhate și sexting. Procentele sunt probabil mult mai mari.

Dacă luăm în considerare și că 74% dintre copii intră zilnic pe internet sau folosesc telefonul mobil / tabletă, și că 42% dintre copii petrec mai mult de 2 ore pe internet, ne facem o idee cam cât de extinse sunt aceste fenomene.

Cum să-ți protejezi copilul?

Există o mulțime de modalități, de la control parental integrat în dispozitivele și sistemele de operare, la software de control parental (Qustodio, Norton Family), la filtre web (OpenDNS), la setări de confidențialitate și de securitate pe rețelele sociale (Facebook, Instagram), la aplicații de monitorizare a mesajelor (Bark, TeenSafe).

Adevărul este însă că părinții nu sunt nici programatori, nici specialiști IT. Cei mai mulți dintre ei. Mulți nu știu nici cum să-și schimbe fontul de scriere a mesajelor pe telefonul mobil, sau cum să dezinstaleze o aplicație. Când e vorba de software, setări DNS, monitorizare online și așa mai departe, consider că e prea mult pentru părinți, generația crescută fără internet și smartphone, să recupereze și să-și însușească un set complet nou de cunoștințe.

Ce de făcut atunci?

Să vorbim, să luăm atitudine. Să vorbim cu învățătorii, cu profesorii, cu ceilalți părinți, chiar cu organele abilitate, acolo unde se impune. O dată, de zece ori, de o mie de ori dacă este nevoie. Să ne organizăm, să deconspirăm atitudini reprobabile, să luăm atitudine. Să protestăm, să ne scoatem copiii din mediile toxice. Să trimitem scrisori, adrese și petiții peste tot, până le blocăm tuturor adresele de email sau cutiile poștale. Să ne facem vocile auzite. Și să nu ne fie frică. Nimic nu e prea mult când e vorba despre copiii noștri.

In același timp să ne ținem copiii aproape, să sesizăm când ceva este în neregulă, să fim capabili să percepem din mers schimbări de comportament la copiii noștri. Să vorbim cu ei, să fim cei mai buni prieteni ai lor, să-i îndrumăm.

Și nu în cele din urmă să le verificăm activitatea online, fie că vorbim despre mesajele cu colegii și prietenii lor, sau de istoricul căutărilor și vizionărilor internet. Într-o lume depravată și fără de repere, mai bine un părinte intruziv decât părintele unei potențiale victime a ceva ce putea fi, dacă nu prevenit, măcar depistat la timp.

Aveți grijă de copiii voștri!


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul