Treceți la conținutul principal

Violența în școli, noua normalitate. Libertinismul naște monștri

Violența în școli, noua normalitate

Copiii se bat între ei, copiii bat profesorii, profesorii bat copiii, părinții bat profesorii și copii deopotrivă. Din nefericire, acesta este contextul actual al vieții școlare, după peste 30 de ani de democrație.

Nu se întâmplă în fiecare zi, și cu siguranță nu se întâmplă în fiecare școală, însă se întâmplă. Un caz izolat poate fi tratat ca atare, în izolare, ca o excepție deviantă. Un caz repetitiv, însă, este un semnal de alarmă.

Citeam deunazi că într-o școală oarecare dintr-un oraș la fel de oarecare, un profesor a fost acuzat că ar fi lovit pe unul dintre elevii săi în timpul orelor. Părinții copilului au decis, prin urmare, să-și facă dreptate singuri. S-au dus așadar peste profesor și i-au aplicat același tratament, desigur, cu o intensitate caracteristică forței unor adulți.

Violența nu poate fi justificată, indiferent de circumstanțe.

Violența nu își are locul în secolul XXI, cu excepția cazurilor de auto-apărare. Violența asupra copiilor într-o societate civilizată trebuie abordată cu cea mai mare seriozitate.

Pe de altă parte, însă, violența nu apare din senin, de cele mai multe ori este provocată. Și un învățător sau profesor care nu dispune de pârghiile administrative și legale corespunzătoare este o victimă permanentă a hărțuirii elevilor pe care îi pastorește. Și uităm uneori că învățătorul sau profesorul, înainte de a fi învățător sau profesor, este om. Un om care nu este plătit să fie bătaia de joc a unor elevi sau adolescenți încurajați de părinți să interpreteze democrația după bunul plac.

Este violența o soluție? Sub nici o formă. Cuvintele „violenta” și „copii” nici măcar nu au ce căuta în aceeași propoziție. Însă care este soluția? Societatea românească se pare că a eșuat, cel puțin până acum, să răspundă la această întrebare.

Reacția părinților

Dacă ești părinte, știi că în momentul în care auzi că copilul tău a fost agresat, emisfera stângă a creierului se dezactivează ca o măsură de siguranță. Rațiunea intră în stand-by, pentru a face loc impulsivității de moment, emoțiilor și pornirilor instinctuale.

Teoria spune că trebuie să căutăm soluții legale și constructive. Total de acord, în condițiile în care legea este respectată și se aplică. Ce faci însă într-o societate în care aplicarea legii este opțională?

Nu încurajez violența sub nici o formă. Însă să le ceri părinților să aibă răbdare și să fie toleranți cu violența asupra copiilor lor până când se va dezvolta cadrul legislativ necesar, și până să se și aplice acest cadru legislativ, consider că este utopie.

Violenta sau percepția violenței

Am fost și noi copii la rândul nostru. Și când învățătorul sau profesorul ne aplica o riglă peste palmă sau ne urechea, nu eram atât de deranjați de atitudinea cadrelor didactice pe cât eram de îngrijorați de ce urma acasă, când aveau să afle părinții motivele corecției fizice școlare.

Însă la școală nu eram nici traumatizați și nici înspăimântați. Știam că dacă depășim anumite limite, trebuia să suportăm consecințele.

Acum, dacă un profesor îi ia elevului telefonul mobil pe care acesta din urmă îl folosește în timpul orelor să asculte muzică sau să-și facă selfie, acest gest este catalogat mult prea repede ca violență și atac la dreptul de proprietate, drept consfințit de constituție.

Este orice formă de îngăduire a libertății copiilor noștri cu adevărat o formă de violență?

Concluzie:

Violența asupra copiilor în mediul școlar este inacceptabilă, și orice caz de violență trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. Însă cum? Se pare că încă nu există un răspuns unanim la această întrebare, cel puțin nu atât timp cât valorile unei societăți sunt subiectul interpretării individuale.

Copiii dau vina pe profesori, profesorii se plâng de elevi, părinții se plâng de inerția instituțiilor de stat, și cu toții, la unison, criticăm violența în școli.


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul