Treceți la conținutul principal

Educația care ucide. Consecințe tragice și o societate indiferentă

Educația care ucide. Consecințe tragice și o societate indiferentă

Trei copii, adolescenți, au incendiat un bărbat „în glumă” și „din greșeală”. Cu această știre mi-am început eu dimineața, înainte de a-mi pregăti cei trei copiii pentru școală. Știrea integrală aici

Cum se ajunge de la joacă la incendierea oamenilor?

Incidentul este de-a dreptul șocant. M-ar fi ajutat enorm dacă aș fi putut scrie cumva în gânduri și sentimente, întrucât așa ceva nu poate fi descris în cuvinte. Făceam și noi pozne când eram mici. Actele de teribilism erau acelea în care spargeam un geam la o anexă de pe șantierele patriei. Sau când aruncam cu pungi cu apă de pe bloc în fața trecătorilor, spre încântarea noastră și spre disperarea trecătorilor, fără nici o vină ca infractorii de pe bloc și-au găsit o îndeletnicire cel puțin discutabilă.

Însă ceea ce se întâmplă în zilele noastre depășește orice încercare de a explica rațional orice. O fi vina părinților, o fi vina societății în ansamblul ei, o fi vina sistemului educațional, sau poate acei adolescenți au o problemă medicală? Răspunsul nu e niciodată simplu și unidirecțional. Consecința însă este cât se poate de previzibilă: eșuăm constant să-i învățăm pe cei mici valori esențiale precum respectul, empatia și responsabilitatea. Iar consecințele sunt dramatice.

Ce facem greșit?

Lipsa de supraveghere și implicare din partea părinților

Câți părinți verifică periodic istoricul vizionărilor de pe YouTube al copiilor lor? Câți părinți știu ce fac copiii lor când nu sunt acasă? Câți părinți își țin copiii aproape pentru a discuta deschis despre interesele acestora, și pentru a le împărtăși modele comportamentale dezirabile precum și consecințele aferente atunci când libertatea este prost înțeleasă?

Unii părinți pleacă în străinătate la muncă, lăsându-și copiii în grija cuiva, sau în brațele sorții. Cica pentru copii, să aibă de toate. Uită însă că „de toate” înseamnă nimic pentru copii în lipsa părinților.

Alți părinți, majoritatea dintre ei, lucrează opt, nouă, zece ore pe zi. Ca așa e sistemul capitalist în care trăim. Doar că sistemul capitalist nu a ținut pasul și cu nevoile părinților care lucrează de la 9 la 5. S-a mediatizat dreptul mamei de a lucra cot la cot cu tatăl, în virtutea egalității de șanse, însă sistemul școlar nu dispune de posibilități de supraveghere a copiilor după ore. Sau dacă există after-school, costurile sunt prohibitive e pentru mulți părinți.

Iar alți părinți nu lucrează, nici în țară nici în străinătate, însă cumva „au avut șansa” să aibă bani suficienți, încât să nu îi intereseze câmpul muncii. Parveniți ai societății de astăzi, acești ciocoi noi identici cu ciocoii vechi (vezi romanul lui Nicolae Filimon, Ciocoii vechi și noi) care din lipsa de educație elementară, le asigură copiilor lor libertate deplină până la absurd.

„de toate” înseamnă nimic pentru copii în lipsa părinților


Tolerarea lipsei de respect

Bunul simț a picat în derizoriu. Ca te face „slab” și „neadaptat” la mediul concurențial capitalist. Ignorăm agresivitatea verbală și fizică, bullyingul, lipsa de respect față de cei din jurul nostru și față de autorități. Agresivitatea verbală a devenit doar „limbaj licențios”, agresivitatea fizică a devenit un „mijloc inofensiv de corecție”, bullying-ul nu există, existând doar persoane prea sensibile care se supără din orice.

Față de cei din jurul nostru nu avem nici o obligație ce ține de respect și de bun simț, iar respectul față de autorități se manifestă aleatoriu, neliniar și în funcție de interese.

Ignorăm sau minimalizăm gravitatea unor astfel de comportamente, contribuind la perpetuarea și escaladarea acestora, până într-un punct când orice formă de educație post-factum devine inutilă și ineficientă.

Promovarea valorilor greșite

În primul rând nu mai facem diferența dintre greșit și corect. Limitele de orice natură au devenit interpretabile, fluide. Pe de altă parte, valorile umane, intrinseci ale oricărui individ teafăr la cap, precum compasiunea și altruismul, își pierd sensul și utilitatea în fața valorilor democratice precum materialismul, individualismul și succesul superficial.

Îi învățăm pe copii că trebuie să aibă totul, că trebuie să fie primii oricând și la orice, și că trebuie să reușească repede. Punem presiune pe ei fără să le explicăm că noțiunile de „totul”, „primul” sau „repede” sunt intangibile, indefinibile și de cele mai multe ori imposibile. Preferăm cultivarea competiției nebune în detrimentul calității de om.

noțiunile de „totul”, „primul” sau „repede” sunt intangibile, indefinibile și de cele mai multe ori imposibile


Consecințele educației greșite

Consecințele le observăm deja în jurul nostru. De la copii care incendiază aleatoriu persoane, la copii care chinuie animale. De la copii care umilesc alți copii, pentru „distracție”, la copii care denigrează autoritatea învățătorilor și a profesorilor. Și lista ar putea continua la nesfârșit.

Am crescut, prin participarea noastră directă, sau prin complicitatea noastră indirectă o generație de tineri fără repere morale, agresivi și violenți, o generație care nu își asumă consecințele propriilor acțiuni. Așa arată dezintegrarea socială, o societate în care principalul deziderat este doar „să nu mi se întâmple mie”.

Concluzie

Ne trezim la realitate sau sperăm cumva că proiecte pe hârtie de genul „România educată” sau „Tinerii frumoși și liberi” vor rezolva cumva, ca prin farmec, toate problemele unei generații de compromis, fără repere?

Incendierea unui om nu poate fi catalogată ca gest de obraznicie. Este de fapt simptomatologia unei patologii nediagnosticate la timp. O patologie care, ca orice boală netratată, capătă la un moment dat un ascendent accelerat care nu mai poate fi oprit. Deja e târziu, însă mă încăpățânez să cred că nu e încă prea târziu.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul