Treceți la conținutul principal

Când lacrimile unui părinte sunt penibile. Adună-te și fii acolo pentru copilul tău!

 

Când lacrimile unui părinte sunt penibile

Am fost profund marcat de un articol pe care l-am citit recent, în care un părinte, blocat între un prezent fără posibilități și un viitor fără perspective pentru copilul său, a plâns pe umerii mici ai copilului. Că sistemul de învățământ este unui dobitoc de-a dreptul, că educatorii, învățătorii și profesorii se dezumanizează într-un ritm alert, că atât fericirea, cât și evoluția copilului sunt serios puse în pericol de tot ceea ce reprezintă așa-zisa România educată.

Și adulții plâng uneori.

Să nu mă înțelegeți greșit, și mie îmi vine uneori să urlu, să dau cu pumnii în pereți (vorba unui contemporan de-al nostru cu ale lui versuri „lacrimi și pumni în pereți”), paralizat de neputința în fața sistemului, de orice natură ar fi acel sistem. Că este vorba despre sistemul de învățământ, despre sistemul medical, despre sistemul financiar, politic și așa mai departe. Sau despre sistemul de liberă circulație în țările europene, care mi-a permis să mă retrag undeva departe de România, pentru a-mi proteja copiii, cu riscul de a lăsa în rumă tot ceea ce-mi era odată drag.

Nu plânge în timp ce conduci.

Dar nu am plâns pe umerii copiilor nicio clipă. Nu le-aș putea face așa ceva. Un copil nu trebuie să poarte povara unui adult, chiar dacă povara aceasta este însăși grija pentru viitorul copilului. Un copil are încredere deplină în părinți, iar părinții sunt la volanul mașinii în călătoria împreună către maturitate. Și nimeni nu și-ar dori un șofer în lacrimi, odihnindu-și capul pe umărul pasagerului, în timp ce mașina gonește cu 150 km/h pe autostradă.

Te poți opri la o benzinărie, sau la un popas, și să-ți verși lacrimile în timp ce îți cumperi vigneta pentru a mai traversa o țară. Însă când te întorci la volan, lacrimile nu sunt doar penibile, ci se pot dovedi de-a dreptul periculoase.

Transformă lacrimile în putere de luptă.

Trăim vremuri tulburi, fără îndoială. Însă nu la fel de tulburi ca cele de pe timpul părinților noștri, pentru care supraviețuirea în condițiile raționalizării comuniste era o provocare în sine. Și nici la fel de tulburi ca pe vremea bunicilor noștri care au trecut prin naționalizare, pierzându-și și ultima fărâmă de avuție. Și nici pe departe la fel de tulburi ca vremurile pe care le-au trăit străbunicii noștri în timpul celor două războaie mondiale.

vremurile pe care le-au trăit străbunicii noștri

Da, e greu. E greu când vezi modelele de succes din societatea românească, e greu când vezi inutilitatea sistemului de învățământ, e greu când observi nedreptățile, manipulările, incertitudinile.

Însă lacrimile nu sunt răspunsul la nici una dintre problemele de mai sus. Cu atât mai puțin, lacrimile pe umerii copiilor.

Importanța rolului de părinte.

Rolul tău ca părinte este să lupți în permanență și să le oferi copiilor un viitor mai bun. Asta implică responsabilizare, implicare și determinare. Poate nu vei schimba lumea, însă îți vei schimba cu siguranță comportamentul, și îi vei schimba copilului percepția despre ce înseamnă să fii adult, și despre beneficiile de a avea un adult care să îl aibă în grijă în drumul său propriu către maturitate.

Da, lumea înconjurătoare este poate plină de dezamăgiri. Nu te alătura și tu acestei lumi fiind la rândul tău o dezamăgire pentru copilul tău.


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul