Treceți la conținutul principal

7 pași pentru a învăța regulile ca un profesionist, pentru a le putea încălca ca un artist. Pentru copii și parinți.

 

7 pași pentru a învăța regulile ca un profesionist, pentru a le putea încălca ca un artist

Pentru a excela în orice domeniu trebuie mai întâi să înțelegi și să stăpânești regulile de bază, pentru ca mai apoi să fii îndrăzneț și să le transpui în mod creativ pentru a-ți exprima originalitatea și viziunea personală. Așa spune Pablo Picasso cu celebrul său citat “Învață regulile ca un profesionist, pentru a le putea încălca ca un artist”.

Cum să-ți educi copilul prin prisma citatului de mai sus

Cei mai mulți dintre părinți rămân blocați într-o extremă sau cealaltă a citatului mai sus menționat. Unii se focusează exclusiv pe reguli, pe eforturi, disciplină strictă, dezvoltare structurată, excelență și rezultate previzibile, neglijând creativitatea și individualitatea copiilor. Sunt genul de copii care cresc prin prisma lui „trebuie”, lăsând pe locul doi imaginația, autenticitatea și exprimarea propriei personalități. Copii care la vârsta adultă pot deveni profesioniști desăvârșiți, însă care vor funcționa mecanic în cadrul regulilor impuse ori de societate, ori de colectivul de la locul de muncă, ori de ceilalți membri ai noii sale familii.

La cealaltă extremă se situează părinții care încurajează neîngrădit creativitatea și individualitatea copiilor, neglijând complet nevoia de reguli și limite, elemente fundamentale în funcționarea atât a copilului, cât și a relației dintre părinți și copil. Aceștia vor deveni adulții „liberi” care vor avea dificultăți în a se adapta realității interacțiunilor sociale. Nu vor percepe limitele, regulile și chiar îngăduirile ce provin din libertatea de expresie a celor din jurul lor.

Soluția optimă este desigur echilibrul. Și mai mult decât atât, este extrem de importantă și succesiunea firească a etapelor. Odată ce copilul și-a însușit regulile de bază, se formează deja un fundament stabil propice manifestării creativității. Pe de altă parte, un copil crescut la vârsta fragedă fără reguli, va avea dificultăți în a-și însuși reguli la o vârsta mai înaintată.

Cum să îl înveți pe copil regulile, pentru ca mai apoi să le „încalce” în mod elegant și unic

1. Învățarea regulilor

Pentru ca un copil să învețe regulile, acestea trebuie în mod evident să existe. În al doilea rând, regulile trebuie să fie consecvente, fără a fi rigide desigur. Încurajează-ți copilul să respecte valorile și regulile de bază, atât în societate, cât și în mediul familial. Respectul față de ceilalți, integritatea și responsabilitatea nu sunt doar niște cuvinte goale care capătă sens doar pe măsură ce copilul se apropie de vârsta adultă.

A nu se confunda însă respectul cu obediența, integritatea cu rigiditatea și responsabilitatea cu abuzul.

2. Modelarea comportamentului

Nu poți impune reguli copilului tău, fără a fi tu ca părinte la rândul tău un model în respectarea regulilor. Cel puțin nu într-un mod sănătos și armonios. Copiii învață mai mult prin imitație. Nu poți să îi ceri să își strângă lucrurile dacă tu îți lași lucrurile tale aruncate. Nu poți să îl înveți respectul față de ceilalți, dacă tu nu îl respecți pe el, sau dacă manifesti comportamente nerespectuoase față de alte persoane. Celebrul indemn „fă ce zice popa, nu ce face popa” nu funcționează în cazul copiilor.

Mai mult decât atât, este total utopic să ceri unui copil să respecte regulile cu aceeași disciplină și rigurozitate cu care le respecți tu. Oferă-i cadrul de manifestare potrivit vârstei și capacității de înțelegere a acestuia.

3. Înțelegerea motivației

Impunerea regulilor fără a explica motivația înseamnă totalitarism. Și totalitarismul este definit ca forma de regim dictatorial bazat nu doar pe teroare, ci și pe sprijinul maselor mobilizate printr-o ideologie preconizând schimbări sociale radicale și care presupune un control complet și scoaterea în afara legii a opoziției. E o alegere, însă nu sunt convins că este alegerea corectă.

Explică-i așadar copilului care este motivația din spatele regulilor și valorile pe care i le ceri să le respecte.

4. Dezvoltarea creativității

Regulile trebuie însă să constituie un suport în dezvoltarea armonioasă a creativității copilului. Încurajează-l așadar să își exprime propria lor viziune. Mai mult decât atât, oferă-i spațiul și cadrul emoțional necesar pentru a experimenta și a încerca lucruri noi.

5. Promovarea gândirii critice

Să recunoaștem, niciunui părinte nu îi face plăcere să îi fie puse la îndoială deciziile. Însă este o diferență între a nu-i face plăcere și a nu accepta o altă perspectivă asupra lucrurilor. Dacă ești genul de părinte care nu acceptă să-i fie puse la îndoială deciziile, poate puțină introspecție nu ar strica, înainte de a-i vorbi copilului despre reguli și creativitate.

Copiii observă mediul înconjurător altfel decât îl vedem noi adulții. Încurajează-ți copilul să își pună întrebări pertinente și chiar să provoace o dezbatere constructivă referitor la reguli și valori.

6. Acceptarea greșelilor

Nu există greșeli, există doar experiențe și oportunități de creștere. Doar un copil căruia îi este interzis să gândească, să își articuleze ideile și să pună în practică ce a învățat, nu greșește. Însă un copil nu este vreo invenție AI care, cel puțin pe moment, să acționeze în funcție de parametrii pe care i-am stabilit noi părinții.

Învață-l pe copil că este în regulă să facă „greșeli”, deoarece astfel va putea învăța și se va putea dezvolta prin experimentare directă, și nu prin povești spuse de bunici la gura sobei. Important este să învețe din propriile experiențe și să-și manifeste constant interesul către dezvoltare personală.

7. Susținere necondiționată

Regulile pot fi învățate, iar individualitatea și creativitatea pot fi dobândite în timp. Fii acolo pentru copilul tău, îndrumă-l și susține-l în călătoria sa către rolul de „om mare”. Ascultă-l și încurajează-l să-și urmeze visele.

Concluzie

Extremele nu fac bine nimănui, cu atât mai puțin copilului tău. Găsește echilibrul potrivit familiei tale, între rigiditatea regulilor și libertatea neîngrădită, astfel încât în momentul când va deveni un adult independent, să știe să „funcționeze” în labirintul relațiilor sociale, în timp ce își va căuta propriul drum, propria autenticitate, propria voce în călătoria pe care o numim prea superficial, viața.


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Copiii nu se educa pe internet. Nu te mai lăsa mințit!

  Ești mămică și scrii un blog. De parenting, desigur. Și undeva, în alt colț al lumii, există o altă mamă, care citește ceea ce scrii tu. Sau de ce nu, un tatic. Tu scrii ceea ce știi că se citește, faci optimizări de căutare (SEO), faci analiză de cuvinte cheie, inserezi etichete și meta-descrieri, optimizezi site-ul pentru o indexare mai rapidă, și îți promovezi conținutul pe orice platformă media. Pentru notorietate, faimă, sau pentru bani.  Însă de partea cealaltă a internetului, cealaltă mamă, care citește ce scrii tu, nu știe nimic de indexare și de page rank. Și nici nu o interesează. Pe ea o interesează să afle informații relevante care să-i facă viața de mamă mai ușoară. Sau poate caută doar relatări sincere cu care poate rezona, în efortul de a-și valida că nu e singură, că nu e insuficientă, și că va fi bine. Însă tu, fără scrupule și fără repere morale, îi dai înainte cu ghidul tău pentru o „educație parentală eficientă”: Crește stima de sine a copilului Știi măca...

Nu ai nevoie de cursuri de parenting!

„Pe vremea mea”, părinții comunicau atât unii cu ceilalți cât și cu cei ce au fost la rândul lor părinți cu mult înaintea noastră, deveniți bunici acum. Cereau și ofereau sfaturi, se consolau reciproc atunci când „parenting-ul” părea că dă greș, sau se felicitau sincer atunci când parenting-ul părea să funcționeze, în ciuda faptului că noțiunea de parenting încă nu era la modă. Și mai presus de orice, își ascultau instinctele. Aproape nimeni nu avea nevoie de cursuri de parenting. Iar cei ce aveau nevoie, părinții deveniți părinți din greșeală sau din inconștiență, părinții pe care îi vedem destul de des la televizor alături de cuvântul „abuz”, din ce am observat, nu de cursuri de parenting au nevoie, ci de medicație, de măsuri coercitive sau de arest instituționalizat. Poate și de sterilizare chimică, însă intru aici pe un teritoriu destul de instabil și interpretabil, ce ține de drepturile fundamentale ale omului. Deși cel ce-și abuzează copilul nu știu dacă mai poate fi catalogat ca...

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul...