Treceți la conținutul principal

E adevărat? Salvați copiii! Anemia laptelui de capră

anemia laptelui de capră

Anemia laptelui de capră este gravă

Am citit recent un articol pe un blog de parenting că anemia laptelui de capră este gravă. Și m-am panicat, ca de obicei, deși recunosc că nu-mi era clar cine era în stare gravă, capra sau laptele. Am citit mai departe cu sufletul la gură, îngrijorat în timp ce citeam și despre capra și despre lapte, deși nu-mi aparțineau.

M-am lămurit mai apoi că anemia la copii care beau exclusiv lapte de capră este gravă. Și iar m-am panicat, deși copiii mei sunt mari de acum. Că dacă i-am anemiat când erau mici? Dacă le-am afectat ireversibil echilibrul fragil între fier și celelalte minerale din sânge? Nici nu-mi amintesc dacă le-am dat vreodată lapte de capră, exclusiv sau nu, însă ca un părinte responsabil mi-am făcut griji.

Ce e de facut?

Și ce face un părinte responsabil când are o întrebare? Intră pe Google și „dă un search”, sau mai nou îl întreabă pe cel mai bun prieten al omului, chatGPT. De chatGPT nu aveam chef astăzi, întrucât, bărbat fiind, când am o problemă, nu îmi place să vorbesc cu nimeni, nici măcar cu un LLM (large language model) precum chatGPT. Se pare că așa se comportă bărbații, când au o problemă, se ascund în vizuina lor până găsesc o rezolvare. Așa zice și John Gray în cartea sa „Barbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”.

Ce spun "specialiștii"?

Revenind însă la căutările mele, am apelat la Google. Tastez repede „anemia laptelui de capră”, și printre primele rezultate (exclud tabloidele și reclamele de la farmacii) sunt mamaplus.md și totuldespremame.ro. Exact ce aveam nevoie, o sursă de informare în care se abordează totul despre tot, și extinderea cercetării chiar și în afara granițelor țării (vezi .md).

anemia laptelui de capră

Citesc primul articol și rețin două amănunte:

  • În caz de consum îndelungat și exagerat, laptele de capră poate provoca anemie - nutriționista Olga Cara
  • [...] conform recomandărilor OMS [... ... ...]

Panica mea se transformă încet încet în teroare. Ce înseamnă „îndelungat” și „exagerat”? Și cine este nutriționista Olga Clara? Și este nutriționistul un medic, așa cum este medicul pediatru, care a mers la facultate, a făcut rezidențiat și a fost repartizat ca înainte de '89 printr-o policlinică oarecare?

Și ce știe OMS despre mamele, copii și caprele românești?

Nu sunt convins. Caut mai departe. Intru pe site-ul acela cu de toate pentru toți, sau cum s-o mai numi. Citesc cu atenție, să nu-mi scape nicio informație. Scrie mare „Lapte de capră pentru sugari? În niciun caz!”. Apoi scrie mic:

  • Dr. Alan Greene de la www.parents.com avertizează că laptele de capră, în formă pură, nu se dă copiilor cu vârsta mai mică de 13 luni

Dr. Alan Greene ... nu-mi spune nimic. www.parents nici atât.

Concluzie

Încerc să recapitulez. Deci ce știu eu până acum? Că laptele de capră nu e recomandat sub nicio formă copiilor. Că așa a zis OMS, un doctor de peste ocean și o nutrițioloaga (scuze, nu stăpânesc pe deplin terminologia), prin intermediul unor bloguri îndoielnice. Nu statistici, nu date concrete, nu analize, nu nimic.

Și nimic din România. În mass-media din România doar se preiau articole neverificate din „afara”, la care se adaugă cuvinte generice precum „îndelungat”, „exagerat”, „poate”.

Îmi închei căutările, asumându-mi potențialele greșeli ale tinereții, când poate le-am dat copiilor mei exagerat de mult lapte pe un termen îndelungat.

O altă concluzie

Revin la articolul menționat în introducere, articol care a declanșat atât panică cât și setea mea de cunoaștere. Mai parcurg puțin textul articolului și mă opresc la „Laptele de vacă, neapărat UHT, nu doar pasteurizat” și la „atenție la brânzeturile de la țărani, pot transmite boli”.

Nu mă mai panichez. Eu știu că laptele UHT e mort, nu mai are nicio enzimă, nimic. Doar ține mai mult pe raft la supermarket. Cât despre țărani și brânzeturile care pot transmite boli, uneori mă întreb, cine e mai țăran (în sensul cât mai peiorativ cu putință): fermierii și bătrânii noștri care prepară produsele după rețete tradiționale, sau OMS, doctorul de peste ocean, nutrițioloaga și bloggerițele care promovează orice, numai să scrie un articol.

Poate nu am fost un tată bun. Poate am exagerat cu laptele de capră, sau cu căpșunile acelea alergene, sau cu mierea de Manuka, sau cu puiul bio, sau cu meiul, quinoa și amarantul. Îmi asum.

Întrebarea este cine își asumă prostiile de pe blogurile de parenting de pe internet?


Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul