Treceți la conținutul principal

Tot ce trebuie sa știi despre Edutainment: Lecții despre buget și balauri, pentru copiii moderni!

 

Edutainment: Lecții despre buget și balauri, pentru copiii moderni!

"Tatăl tău zidește case, cocoțat pe schele

El cu fruntea lui ajunge, până sus, la stele.

Tu faci edutainment, la copiii tăi

Și rămâi surprins, că ți-s tăntălăi!"

Primele două versuri fac parte din poezia „Tatăl meu” de Veronica Porumbacu. Celelalte două versuri le-am adăugat eu ca o completare firească, adaptată la cotidian.

Ce este edutainment-ul?

Este un amestec de cuvinte din engleză, „education” și „entertainment”. Căci dacă era un amestec de cuvinte din limba română, se numea probabil edustracție.

Edutainment-ul se referă la programe, conținut și activități care au scopul de a educa și de a oferi copiilor informații într-un mod distractiv și captivant. Emisiuni TV, jocuri educative pe calculator sau aplicații mobile, cărți și filme educaționale, precum și muzică și spectacole care transmit mesaje educative.

Cum ar arăta așadar edutainment-ul?

M-am gândit la câteva exemple, relevante, zic eu, deși nu exhaustive: 

Poate un program TV care să le spună copiilor o poveste de noapte bună, cu zâna bon de masă, printul subvenție și balaurul inflație. Să înțeleagă copiii concepte precum ordonator primar de credite, mecanisme de erodare a puterii de cumpărare, buget consolidat, cheltuieli administrative, deficit de cont curent și așa mai departe. 

Sau poate un joc pe calculator în care, dacă omori pokémoni patrioți și naționaliști, câștigi puncte, bulinuțe, like-uri și inimioare globaliste. Sau un alt joc în care se luptă două nave spațiale undeva în viitor, una cu energie eoliană și cealaltă pe cărbuni. Să învețe copiii despre progresism, extremism și energie verde. 

Sau cărți, ca cea despre care vă povesteam într-un alt articol, cu fetița care avea două mame. Sau un mamă și o tată, identici din punct de vedere fiziologic. Căci nu mai știu cum să mă exprim corect, să nu încalc deontologia. Oricum, cărți din care copilul să învețe despre libertatea de a alege. 

Toate acestea pe principiul „să și învață copiii, și să ne și râdem”.

Cum ar arăta așadar edutainment-ul

Riscurile edutainment-ului

Unele voci susțin că prin edutainment învățarea devine mai eficientă, abilitățile se dezvoltă mai rapid, se deschid noi căi de învățare și se aduce un plus inovativ în procesul educațional. În general, vocile care promovează edutainment-ul, desigur, având mai mult sau mai puțin un interes direct, așa cum se întâmplă într-o piață liberă și democratică. 

Însă învățarea a ce? Care abilități? Care este exact plusul inovativ? Și nu în ultimul rând, cine decide ce materiale sunt corespunzătoare pentru a fi considerate materiale educaționale? 

Nu sunt împotriva edutainment-ului ca și principiu de învățare. Sunt însă împotriva utilizării excesive a tehnologiei în educația copiilor și împotriva demersului mediului privat de a se substitui instituțiilor de învățământ, fără însă a se supune acelorași reguli. 

Unele forme de edutainment pot oferi informații incomplete sau distorsionate, ceea ce poate duce la însușirea unor cunoștințe eronate. Ca un fel de Minister al Adevărului pe persoană fizică, care ne poate învăța copiii să creadă, cum să gândească, ce este real și ce nu. 

În același timp, edutainment-ul implică utilizarea intensivă a tehnologiei, ceea ce poate provoca dependență. Mai mult decât atât, focusul pe mijloacele de edutainment limitează interacțiunea umană. Copiii pot deveni mai buni la jocuri, la folosirea telefoanelor mobile și la menținerea unei poziții nefirești în timpul privitului la televizor, însă își pot pierde abilitățile sociale. 

Și nu în ultimul rând, copiii ar putea percepe învățarea ca fiind întotdeauna distractivă, ceea ce poate genera așteptări nerealiste și dezamăgire în situații de învățare mai dificile, sau mai târziu, în viața profesională de adult.

Edutainment așa cum trebuie

Vrei să-ți înveți copiii despre bani? Dă-le un bănuț al lor pe care să-l gestioneze singuri, sub supravegherea ta. Dacă vrei să-i înveți despre inflație, roagă-i doar să țină bănuțul până luna următoare.

Faceți din edutainment un program zilnic în familie, cu conținut și activități de calitate care au scopul de a educa și de a oferi copiilor informații într-un mod distractiv și captivant. Fără Emisiuni TV, jocuri educative pe calculator sau aplicații mobile, cărți și filme educaționale, precum și muzică și spectacole care transmit mesaje educative. Oferiți-le părinți prezenți în viața lor, atât fizic, cât și emoțional. Părinți capabili să-și asume rolul de părinte și să se asigure că cei mici cresc armonios, însușindu-și lecțiile de viață într-un mediu plăcut și sigur. Și distrați-vă împreună. Acesta este edutainment-ul de care au nevoie copiii. 

Decât edutainment cu ecrane, mai bine mergeți cu copiii câteva zile în glamping. 😊 Dar despre glamping, cu o altă ocazie.

cu copiii câteva zile în glamping

Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.

Postări populare de pe acest blog

Drepturile copiilor, obligațiile (ne)justificate ale părinților

  Îți dorești să-ți protejezi copiii și să le asiguri cadrul necesar pentru o dezvoltare armonioasă. Încă cum să procedezi? Dacă nu știi, îți sare în ajutor statul român și ale sale legi. Că așa face el când ai nevoie de ceva. Îți simte nevoia și dezvoltă cadru legal pentru a-ți ușura demersurile. Și uite-așa ajungi să afli și tu de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 😝 Și te bucuri. Cum să nu te bucuri?! Nu mai trebuie să citești tone de cărți de parenting, nu mai trebuie să faci sesiuni de brain-storming cu partenerul/partenera de viață, nu mai trebuie să-ți activezi partea creativă pentru a-ți da seama cum să-ți protejezi copiii. Acum este totul simplu, și în conformitate cu cerințele legislative. Dreptul la dezvoltare . Copiii au dreptul la o dezvoltare armonioasă, sănătoasă și în condiții corespunzătoare. Adică cum? Căci nu se specifică că trebuie să faci exact. Că le dai și timp, și spațiu, și voie să se dezvolte. Dar el copilul, uneor

Ceea ce înseamnă totuși acasă? Părinți dezrădăcinați și bunici părăsiți

  Ce bine e acasă! Și uite-așa, în preajma sărbătorilor de iarnă, mă ia inspirația de câte un articol, de nu știu de-l scriu eu sau dacă ceva mai mare, mai cuprinzător decât mine mă împinge să scriu. Au venit copiii acasă de la școală. Și mi-au zis și astăzi, ca în multe alte zile, că au cea mai frumoasă casă. Și că locuiesc în cel mai frumos oraș. Și că au cei mai buni părinți. Și că ce bine este acasă. Le zâmbesc, iar pentru o fracțiune de secundă, cuvântul “acasă” scoate la iveală în mintea mea alte imagini, unele vechi de peste 20 de ani, altele vechi de 30 de ani și altele vechi de tot. Imagini care nu sunt din aceeași poveste cu a lor. Imagini prăfuite, însă cumva încă vii și proaspete, de parcă ar toate s-ar fi întâmplat ieri. Ce înseamnă “acasă”? Știam odată că acasă e locul în care te-ai născut și în care ți-ai însușit cei șapte ani de acasă. Locul în care neajunsurile erau doar în grija părinților tăi, tu păstrând pentru tine doar bucuriile specifice vârstei. Pe de altă parte

Nu-ti minti copiii! Ai obligatia sa cauti adevarul, si sa fii sincer cu ei

  Tati, ce este inflația? Le explic copiilor, cu un text dintr-un tratat de economie republicat și vândut studenților la suprapreț de către cadrele didactice, mândru de experiența universitară de altădată: Inflația este creșterea generală și continuă a prețurilor bunurilor și serviciilor într-o economie, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare a banilor. Apoi copiii continuă: De ce? De ce cresc prețurile? Căci nu e drept! Eu ce să le spun? Să le transmit același mesaj pe care îl primim de la aleșii noștri, în mod direct sau prin intermediul mass-media? Să le zic sec că gazu’, că rusu’, că conflictu’? Sau să le spun ce știu? Este adevărat adevărul public? Răsfoiesc încet, desigur în format digital, " Anuarul statistic al României 1990 ", editat de Comisia Națională pentru Statistică. Și zice așa, el, anuarul: „ în 1980, producția internă de era de 28,1 miliarde de metri cubi de gaze, din care se exporta infima cantitate de 200,6 milioane de metri cubi .”

Copilul tău ințelege ce citește? Proști da' mulți. Din ce în ce mai mulți

Au fost publicate rezultatele PISA. Ce face? Nu contează. Important e că e un procedeu standard de testare a cunoștințelor copiilor în vârstă de 15 ani din țările OCDE. OCD ce? Iar nu contează. Testele PISA verifică capacitatea de înțelegere a informațiilor și capacitatea copiilor de a rezolva probleme similare cu cele din viața reală. Și iar suntem aproape pe ultimul loc din Europa. După noi mai e doar Bulgaria, însă bulgarii au măcar all-inclusive, deci copiii au un viitor strălucit în HoReCa. Și nici asta nu e așa important, că nu e olimpiadă să concurăm unii cu alții. Alte câteva lucruri sunt relevante. Rezultat dezastruos, dar nu surprinzător 42% dintre copii nu înțeleg ce citesc, conform raportului. 42% dintre copii citesc, dacă mai citesc, dar nu pricep ce citesc. Mai oameni buni, 42% înseamnă aproape jumătate dintre ei. Ei știu să citească, însă nu pricep nimic. Luați exemplul recent: Hamas a atacat Israel. Israel atacă Fâșia Gaza. Știe cineva ce e Israel? Știe cineva că Israel

Urmează marele cutremur! Strategii de pregătire a copiilor pentru imprevizibil

Viața este despre orice, numai despre predictibilitate nu. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre copilul tău. Încerci să îl pregătești pe copil pentru ceea ce îl așteaptă în viitor, și să te asiguri pe cât posibil că acesta va fi protejat de efectele devastatoare ale anumitor experiențe sau situații din viața lui. Poate fi vorba despre probleme de adaptare în mediul școlar, mai târziu despre o decepție în dragoste, apoi poate despre pierderea locului de muncă, sau pur și simplu despre năruirea unor visuri în momentul când dă piept cu viața reală. Nu îți poți proteja copilul la infinit, și nici nu poți prezice viitorul pentru a fi cu un pas înaintea dificultăților pe care copilul tău le-ar putea întâmpina. Însă poți să faci ceva, orice, atât timp cât o faci preventiv și conștient. E mai bine decât nimic. C opiii vor avea parte de neplăceri, fie că accepți sau nu Cutremurul din 14 octombrie 1802 (cutremurul Vrancea). Magnitudine: aproximativ 7,9 pe scara Richter (estimare) Cutremurul