Gata, mă fac coach! Sau trainer! De parenting, desigur
Ce pot eu să vă
povestesc despre strategii de parenting însa, dacă nu mă informez și eu la rândul
meu? Cum aș putea eu să fiu util mămicilor și tăticilor din lumea întreagă dacă
nu-mi deschid ochii și mintea la abordările altor părinți?
Cele mai cunoscute bloguri de parenting
Ca în fiecare dimineață, citesc articole de specialitate pentru a identifica ce știu alți părinți și mie poate-mi scapă. Nu orice articole însă, ci cele din „cele mai bune bloguri de parenting”. Dau la o primă căutare peste un site numit „miculrinocer.ro”. Mă gândesc că „micul” se referă la copil, iar „rinocer” la tatăl lui. Și îmi inspiră desigur încredere. Regăsesc un număr de cinci site-uri despre parenting.
Strategia mea este să citesc cel mai recent articol din fiecare site, să-mi fac o idee cum să devin cea mai recentă versiune de tată pentru ziua în curs.
Dileme și revelații - Ai fost cum ai fost. Ai plecat!
Total de acord, am fost cum am fost într-adevăr. Nu aveam cum să fiu cum nu am fost, mă gândesc eu. Dar am plecat? De unde? Către ce? Și cum ar trebui să mă facă acest articol un tată mai bun?
Oana Constantinescu blog - Pe tine ce te oprește să-ți schimbi job-ul?
Păi ... salariul? Ratele și facturile? Nu știu, și sincer nu am stat să analizez. Însă nici nu mi-am propus să-mi schimb job-ul, prin urmare nu m-am gândit nici ce mă oprește să-l schimb, evident. Dar stai! Ce treabă are asta cu parentingul?
Flori de mandarin - De ce nu-i dau copilului tot ce-și dorește?
Pentru că e scump? Nu copilul, ceea ce-și dorește. Sau pentru că l-ai pedepsit? Nu știu. De unde să știu eu? E copilul tău.
Baby manager - Civic Spirit and the Importance of Blood Donation
E despre spiritul civic. Și despre donat sânge. Principii sănătoase, nu zic nu, însă o duce copilul mai bine dacă donez eu sânge?
Mami de 2 - Nu mai forțați copiii
Cu toții ne dorim copii de 10. Că e bine pentru viitorul lor. Nu pot să citesc însă ceva scris de o mămică de 2. Sau poate am înțeles ceva greșit...
Poveste de mămică - Beneficiile “Colțișorului meu calm”
Eu văd niște perne aruncate pe jos. Și eu când văd obiecte aruncate pe jos, văd negru în fața ochilor. În primul rând pentru că trebuie să mă aplec să le ridic, iar abdomenele verticale nu sunt exercițiul meu fizic preferat. Iar în al doilea rând, deoarece slalomul cu aspiratorul printre obiecte este total ineficient.
Și acum, ce să vă zic, după ce am „învățat” de la cei mai buni? Să donați sânge după ce vă schimbați job-ul pentru că nu vă permiteți să le luați copiilor ce și-au dorit, ca niște părinți de 2 ce sunteți? Căci oricum ați fost cum ați fost. Și ați mai și plecat.
Nu aș putea, mi-ar fi rușine cu un așa articol. Și cum zicea Ion Creangă, „știu că nu sunt deștept, însă când mă uit în jur, prind curaj”. Mă gândesc că am lucruri mai bune, mai folositoare pe care să vi le povestesc. Și cum în zilele noastre, orice proaspătă mămică sau orice persoană care a văzut o fotografie cu un copil devine coach sau trainer de parenting, de ce nu aș putea eu, după 13 ani de parenting, cu trei subiecte de permanentă inspirație, să devin coach sau trainer?
Devin coach. Sau trainer. Sau amândouă, alternativ
Ce ai nevoie pentru a deveni coach?
Empatie
Empatia sau abilitatea de a percepe și înțelege emoțiile clienților mei. Hopa, am deja clienți! Că zice clar: „clienții mei”. Gata, sunt coach!
Ascultare activă
Să pot asculta cu atenție și să înțeleg cu adevărat ce spun ceilalți. Să pot înțelege subtextul și emoțiile. Păi nu ascult eu? Păi ascult. Și nu înțeleg eu subtextul? Îl înțeleg și pe ăla, deși mulți și-ar dori să nu înțeleg și să dau din cap aprobator la orice frază care începe cu „Vai dragă...”
Comunicare eficientă
Să pot să comunic clar și deschis. Să pot exprima
idei și concepte în mod clar. Mulți îmi spun că vorbesc prea deschis, prea clar.
Să presupun că sunt supra-calificat? Sau...?
Întrebări puternice
Să pot pune întrebări relevante și provocatoare. „De unde ai bani să mergi cu copiii în Abu Dhabi când tocmai ce te-ai întors din Punta Cana, tot cu copii, având în vedere că nu figurezi nicăieri angajată cu forme legale sau "la negru"?” este o întrebare suficient de relevantă și provocatoare? Întreb, pentru a-mi calibra abordarea.
Aptitudini de planificare și stabilire a obiectivelor
Să-i pot ajuta pe ceilalți să-și creeze un plan pentru a-și atinge obiectivele. Aici mă pricep, căci asta am învățat și practic în minunata lume corporatistă. Uite că e bun și job-ul ăsta la ceva, job-ul pe care nu mi-l schimb așa cum își dorește prietena noastră de mai sus, Oana Constantinescu.
Educație continuă
Îmbunătățirea continuă a cunoștințelor și abilităților. Din obișnuință citesc mult, și online și „analog”. Mai mult decât atât, dacă nici trei copii nu te mai învață despre parenting, atunci nu știu ce sau cine te mai învață. Continuu.
Concluzie
Sunt gata să fiu coach de parenting. Sau trainer.
Prin urmare:
Mămici și tătici din lumea întreagă, sunt aici pentru a vă oferi sprijin în aventura de parenting. Cu experiența mea ca și coach în parenting, vă invit să mă contactați pentru orice întrebare sau provocare legată de creșterea și educarea copiilor voștri. Cu sfaturi personalizate și înțelegere, în mai multe limbi de circulație internațională, și cu deplasări la domiciliu unde este cazul. 😊
Pentru tarife și programări vă rog să mă contactați pe adresa de email: flpmihai@gmail.com. 😁
Vă astept in "colțișorul meu calm", la etajul -1 (vezi poza la inceputul articolului ☝💖)
Etichete: parenting neconventional, copii, gemeni, parinti, educatie, acasa, adolescenta, gradinita, scoala, carti pentru copii, carti de parenting, conectare in familie, educatie sexuala, evenimente copii, moda copii, joaca, jocuri, mancare sanatoasa, afectiune, mama, tata, terapie, vacanta, phihologia copilului, psihologia de familie, relatia dintre frati, baietei si fetite, nopti nedormite, bullying, copiii si retelele de socializare, pubertate, pre-adolescenta, teme, camera copilului, sistemul scolar, relatii sanatoase, grupuri de mamici, grupuri de tatici, resurse educationale de parenting.